Bogat takmičarski i prateći program festivala „Prvi kadar“

15.11.2019. 09:58
0
IZVOR: Srna

U takmičarskom dijelu 13. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar" danas će u Istočnom Novom Sarajevu biti prikazana četiri dokumentarna filma, a u okviru pratećeg programa predviđene su projekcije najboljih animiranih filmova za djecu, kao i filmova koji su nastali na radionicama Produkcije "Prvi kadar".

Dokumentarni filmovi koji će biti prikazani u takmičarskom dijelu su "Sve za voljom" Nerminke Emrić iz BiH, "Zarobljeni u stroju" Leona Rizmaula iz Hrvatske, "Električni orgazam za ljude budućnosti" Marije Vukić iz Srbije i "Semi Humid", čiji su autori Luisa Melo i Vincius Frain iz Portugala, odnosno Brazila.

Dekan Akademije umjetnosti, reditelj Dragan Elčić biće predavač na Filmskoj školi "Prvog kadra" - DokMasterKlas, a u planu je i projekcija njegovog dokumentarnog filma "Rado ide Srbin u vojnike".

Predviđena je i promocija knjige "Milena Dravić ili ključ snova" autora Anite Panić.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sinoć je, nakon trodnevnog programa u Zvorniku, muzičko-filmskim programom otvoren drugi dio 13. Međunarodnog filmskog festivala "Prvi kadar".

Učesnike, goste i posjetioce svečane ceremonije otvaranja festivala u Istočnom Sarajevu u ime Vlade i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske pozdravila je viši stručni saradnik u Ministarstvu Dobrinka Maksimović, ističući da, otvarajući ovu manifestaciju, "otvara vrata najznačajnijeg filmskog festivala u Republici Srpskoj".

Ona je podsjetila da je Republika Srpska usvojila Strategiju razvoja kulture s ciljem da proklamovani princip decentralizacije predstavlja dobru osnovu za razvoj kulture na cijelom području Srpske.

Premijernim prikazivanjem u Republici Srpskoj igranog filma "Pijavice" reditelja Dragana Marinkovića u ponedjeljak, 11. novembra, u Zvorniku je svečano otvoren 13. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar".

Ovaj film biće prikazan i sutra na zatvaranju festivala u Istočnom Sarajevu, s početkom u 19.00 časova, kada će biti upriličena i svečana dodjela nagrada.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ovu prestižnu manifestaciju podržali su grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka.

Medijski pokrovitelji su RTRS i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    14h 51m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    22h 26m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    13h 13m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    20h 24m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    15h 27m
    2