Zemljoradnik s ratnim ordenjem svirao klarinet

22.11.2023. 17:00
0
IZVOR: politika.rs

U brdima zlatiborskog sela Gostilja poneko stariji još se sjeća Žarka Vuksanovića. Zemljoradnika u miru, junaka u ratu ovjenčanog Karađorđevom zvijzdom i ruskim ordenom. A kad su ratna stradanja prohujala, ponovo zemljodjelca žuljevitih ruku, koje su umjele i po klarinetu da prebiraju.

Žarkova životna priča otpočela je u Gostilju gdje je rođen 1889. u porodici zemljoradnika Joksima i Vide Vuksanović. Tada se u ovim planinama u svemu oskudjevalo, mukotrpno obrađivana posna zemlja slabo je uzvraćala. Roditelji Žarkovi nisu bili u mogućnosti da ga školuju, pa se željan znanja nekako sam opismenio. O ovom Gostiljcu, uz druge značajne ličnosti, piše 90-godišnji zlatiborski pisac Milisav R. Đenić u svojoj objavljenoj knjizi „Biografski leksikon Zlatibora” koja sadrži 448 životopisa.

Kad je Žarko stasao za vojsku, nad Srbijom željnom oslobađanja svojih porobljenih krajeva nadvili su se ratni sukobi. On je vojni rok služio u trećoj četi drugog bataljona Četvrtog pješadijskog puka i u sastavu te jedinice prošao je sve ratove od 1912. do 1918. godine, stekavši čin rezervnog pješadijskog podnarednika.

Za tih dugih šest godina nijedna borba nije bila laka, u svakoj su bili presudni ratna sreća, mudra glava i hrabro srce, s tim što se u bitkama Velikog rata najviše stradalo. Žarko Vuksanović je bio spretan i odvažan, istorija ga je po ispoljenoj hrabrosti upamtila.

Srebrni orden Karađorđeve zvijezde s mačevima i ruski orden „Krst Svetog Đorđa” on je dobio za hrabrost iskazanu na Solunskom frontu, u vremenu od 17. avgusta do 14. novembra 1916. godine. U povelji se navodi:

„Podnarednik Žarko Vuksanović iz Gostilja, desetar treće čete drugog bataljona Četvrtog pješadijskog puka u borbama 17. i 18. avgusta na položajima sjeverno od kote 1850 na lijevoj obali rijeke Brod, prilikom odbijanja bijesnih bugarskih juriša sa svojom desetinom u nekoliko mahova bombama je odbio napad, nanosio neprijatelju osjetne gubitke i održao položaj.

U borbi na Kajmakčalanu 14. septembra 1916. prilikom neprijateljskog noćnog napada, kada se bataljon našao u okruženju i morao da se bori prsa u prsa, Žarko se isticao junaštvom. U najkritičnijim momentima hrabrio je svoje vojnike i bio ranjen dok je bombama slamao obruč i otvarao prolaz.

U borbi na Ivenskoj kosi 10. novembra 1916. prilikom izvođenja noćnog prepada na neprijateljske položaje i proboja u njihovu pozadinu Žarko je pokazao izuzetnu odvažnost i hrabrost, zaplijenivši tom prilikom jedan bugarski mitraljez. Potom u borbi pri zauzimanju sela Ivena 14. novembra hrabro je jurio kroz kišu kuršuma i bombama zasipao bugarske rovove, sve dok po drugi put nije bio ranjen. Pored lične hrabrosti pokazao je i umješnost da u svakoj prilici vodi svoju desetinu.”

Pratila je tog junaka sreća, živu glavu iznio je iz rata. Kad je mir nastupio vratio se Žarko kući u Gostilje i prihvatio obrade zemlje.

- Osim rada na posedu svirao je klarinet. Sa svoja dva druga odlazio na svadbe i druge seoske svetkovine da ljude uveseljava i ponešto zaradi. Oženio se Milevom Ušendić iz Ljubiša sa kojom je dobio potomke: sinove Borivoja, Dragutina i Dragoljuba i kćeri Milojku, Borku, Nadu, Vidu i Milenku. Žarko Vuksanović je umro 1968. u Gostilju, gde u ovo vreme jedna ulica nosi njegovo ime - piše u „Biografskom leksikonu Zlatibora.”

Piše: Branko Pejović

Komentari 0
Povezane vijesti
Škotlanđanka postala „majka srpske nacije“ u Velikom ratu - Žena koja je odbila da "ode kući i sjedi mirno" Škotlanđanka postala „majka srpske nacije“ u Velikom ratu - Žena koja je odbila da "ode k...
Kada bismo po minut ćutali za svakog Srbina stradalog u Albanskoj golgoti, ne bismo progovorili 169 dana Kada bismo po minut ćutali za svakog Srbina stradalog u Albanskoj golgoti, ne bismo progov...
Pismo hrabrog ratnika Pismo hrabrog ratnika
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    20h 33m
    14
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    3h 28m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    7h 33m
    0
  • Preminula Vera Grgić
    2h 44m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    7h 37m
    2