Bolnice u Srpskoj prijavile više od 90 oboljelih od teških respiratornih infekcija

19.10.2024. 14:48
0
IZVOR: srna.rs

U bolnicama u Republici Srpskoj od 7. do 13. oktobra prijavljen je 91 oboljeli od teške akutne respiratorne infekcije, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo.

 

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske prijavljeno je 50, bolnici u Prijedoru 11, bolnicama u Doboju i Zvorniku po devet, bolnici Gradiška sedam, u bolnicama Trebinje i Nevesinje po dva i jedan pacijent u Univerzitetskoj bolnici Foča.

U ovom periodu domovi zdravlja u Republici Srpskoj prijavili su 4.598 akutnih respiratornih infekcija. Registrovano je i 419 oboljenja sličnih gripu, a najveća učestalost je u regijama Foča i Istočno Sarajevo.

– Najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu jeste u uzrasnoj grupi od pet do 14 godina i 30 do 64 godine, dok su u kategoriji teških akutnih respiratornih infekcija najviše oboljevali najmlađi do četiri godine i od 30 do 64 godine – rekli su iz Instituta.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske naveli su da se vakcinacija protiv gripa očekuje u novembru.

Načelnik Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Nina Rodič Vukmir rekla je za Srnu da je vakcinacija najefikasniji i najjeftiniji način zaštite od neke zarazne bolesti, pa tako i od gripa.

Ona je dodala da se virusi gripa koji cirkulišu u populaciji mijenjaju iz godine u godinu, tako da je i sastav vakcine drugačiji svake sezone.

Prema njenim riječima, neophodno je vakcinisati se što prije, jer je potrebno najmanje dvije sedmice nakon vakcinacije da se razvije zaštita.

Komentari 0
Povezane vijesti
U sudaru kamiona i autobusa poginula žena, pet osoba povrijeđeno U sudaru kamiona i autobusa poginula žena, pet osoba povrijeđeno
U Srpskoj rođene 34 bebe U Srpskoj rođene 34 bebe
Porast broja rođene djece u prošloj godini, pozitivan priraštaj u četiri opštine Porast broja rođene djece u prošloj godini, pozitivan priraštaj u četiri opštine
Najčitanije
  • Kajmakčalan - jedna od najkrvavijih i najveličanstvenijih bitaka u Prvom svjetskom ratu (FOTO)
    9h 2m
    0
  • U sudaru kamiona i autobusa poginula žena, pet osoba povrijeđeno
    5h 11m
    0
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    7h 33m
    0
  • Dobila odgovor na prijavu za posao nakon skoro 50 godina
    23h 44m
    0
  • Porast broja rođene djece u prošloj godini, pozitivan priraštaj u četiri opštine
    8h 6m
    2