Boračka organizacija Srpske očekuje rast boračkih primanja

20.01.2022. 11:16
2
IZVOR: Glas Srpske

Uvećanje osnovice za obračun primanja boračkih kategorija u 2022. godini je, prema stavu Boračke organizacije Republike Srpske, dobar početak, ali naglašavaju kako očekuju da će tokom godine doći do znatnijih povećanja primanja za tu populaciju.

Na posljednjoj sjednici Vlade Srpske donesena je odluka kojom se za četiri odsto povećava osnovica za obračun primanja za ovu godinu predviđenih Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata, u odnosu na osnovicu po kojoj je vršen obračun tih primanja u prethodnoj godini. Donesena je i odluka kojom je za pet odsto povećana osnovica za obračun mjesečnog boračkog dodatka za ovu godinu, kao i odluka o odobravanju plasmana sredstava za unapređenje materijalnog položaja boraca s navršenih 65 godina, kroz mjesečno novčano primanje.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Aleksandar Savić rekao je “Glasu Srpske” da je posebno značajno što je Vlada obezbijedila mjesečno primanje za borce starije od 65 godina koji ne ispunjavaju uslove za starosnu penziju.

- Smatramo da je dobro što je ova kategorija boraca zaslužnih za stvaranje Srpske konačno uvedena u pravo koje će im biti isplaćivano, te što je Vlada usvojila naš prijedlog da se tim borcima obezbijedi mjesečno primanje - poručio je Savić.

Što se tiče uvećanja osnovice za obračun vojnih i porodičnih invalidnina i boračkog dodatka, Savić smatra da je ovo samo početak uvećanja.

- Nadamo se da će tokom godine doći do znatnijih povećanja osnovice za obračun navedenih primanja - istakao je Savić.

I iz Udruženja veterana “Garda panteri” iz Bijeljine pozdravljena je odluka Vlade Srpske o uvećanju osnovice za primanja boračkih kategorija, a posebno jer je obezbijeđeno novčano primanje za borce starije od 65 godina. I iz tog udruženja izražavaju nadu da će Vlada nastaviti uvećavati primanja boračkim kategorijama, prateći trendove poskupljenja. Vlada Republike Srpske je 2018. godine svojom odlukom uspostavila mjesečno novčano primanje borcima sa navršenih 65 godina starosti koji ne ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na penziju.

U saopštenju Biroa za odnose s javnošću Vlade RS navedeno je da Vlada svake godine donosi odluku na osnovu koje se vrši isplata mjesečnog novčanog primanja koje se određuje u visini nivoa najmanje penzije borcima s navršenih 65 godina života, koji zajedno sa posebnim stažom u dvostrukom trajanju imaju 15 i više godina penzijskog staža. Donošenjem te odluke omogućena je isplata 212 maraka svim borcima koji u 2022. godini ispune uslove u pogledu godina života i penzijskog staža. Ovaj iznos biće isplaćivan i borcima koji su tu vrstu primanja ostvarili od 2018. do 2021. godine.

- Sa 31. decembrom 2021. godine evidentirano je 739 korisnika ovog mjesečnog novčanog primanja - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Dodatak

Broj boraca prve i druge kategorije koji imaju pravo na godišnji borački dodatak za 2021. godinu je 49.344. Za isplatu godišnjeg boračkog dodatka potreban je iznos od oko osam miliona maraka, a isplata ovog dodatka za 2021. godinu trebalo bi da bude izvršena do kraja prvog kvartala 2022. godine.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Slađana 20.01.2022. 19:58
    Žene koje su bile u zoni borbenih dejtava cijeli rat nemogu biti 7 kategorija. Diskriminacija i ološ koji vrše reviziju.
  • Generic placeholder image
    Vojnik Vrs 20.01.2022. 12:13
    Rijesite u Borackoj organizaciji diskriminacijsku kategorizaciju boraca Vrs, gdje borce 75/76 godiste nazivate dezerterskim kategorijama jer pripadaju 6 i 7 kategoriji ( vise nisu ni mogli biti ) i izjednacavate ih sa nekima koji su bili hvatani po pijacama ili po Srbiji a vjesto izbjegavali Vrs.
Povezane vijesti
Republika Srpska dobila novi Izborni zakon Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
U Srpskoj rođeno 15 beba U Srpskoj rođeno 15 beba
Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    11h 24m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    22h 57m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    22h 38m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    9h 38m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    7h 28m
    0