Борачка организација Српске очекује раст борачких примања

20.01.2022. 11:16
2
ИЗВОР: Глас Српске

Увећање основице за обрачун примања борачких категорија у 2022. години је, према ставу Борачке организације Републике Српске, добар почетак, али наглашавају како очекују да ће током године доћи до знатнијих повећања примања за ту популацију.

На посљедњој сједници Владе Српске донесена је одлука којом се за четири одсто повећава основица за обрачун примања за ову годину предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата, у односу на основицу по којој је вршен обрачун тих примања у претходној години. Донесена је и одлука којом је за пет одсто повећана основица за обрачун мјесечног борачког додатка за ову годину, као и одлука о одобравању пласмана средстава за унапређење материјалног положаја бораца с навршених 65 година, кроз мјесечно новчано примање.

Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Александар Савић рекао је “Гласу Српске” да је посебно значајно што је Влада обезбиједила мјесечно примање за борце старије од 65 година који не испуњавају услове за старосну пензију.

- Сматрамо да је добро што је ова категорија бораца заслужних за стварање Српске коначно уведена у право које ће им бити исплаћивано, те што је Влада усвојила наш приједлог да се тим борцима обезбиједи мјесечно примање - поручио је Савић.

Што се тиче увећања основице за обрачун војних и породичних инвалиднина и борачког додатка, Савић сматра да је ово само почетак увећања.

- Надамо се да ће током године доћи до знатнијих повећања основице за обрачун наведених примања - истакао је Савић.

И из Удружења ветерана “Гарда пантери” из Бијељине поздрављена је одлука Владе Српске о увећању основице за примања борачких категорија, а посебно јер је обезбијеђено новчано примање за борце старије од 65 година. И из тог удружења изражавају наду да ће Влада наставити увећавати примања борачким категоријама, пратећи трендове поскупљења. Влада Републике Српске је 2018. године својом одлуком успоставила мјесечно новчано примање борцима са навршених 65 година старости који не испуњавају услове за остваривање права на пензију.

У саопштењу Бироа за односе с јавношћу Владе РС наведено је да Влада сваке године доноси одлуку на основу које се врши исплата мјесечног новчаног примања које се одређује у висини нивоа најмање пензије борцима с навршених 65 година живота, који заједно са посебним стажом у двоструком трајању имају 15 и више година пензијског стажа. Доношењем те одлуке омогућена је исплата 212 марака свим борцима који у 2022. години испуне услове у погледу година живота и пензијског стажа. Овај износ биће исплаћиван и борцима који су ту врсту примања остварили од 2018. до 2021. године.

- Са 31. децембром 2021. године евидентирано је 739 корисника овог мјесечног новчаног примања - саопштено је из Владе Српске.

Додатак

Број бораца прве и друге категорије који имају право на годишњи борачки додатак за 2021. годину је 49.344. За исплату годишњег борачког додатка потребан је износ од око осам милиона марака, а исплата овог додатка за 2021. годину требало би да буде извршена до краја првог квартала 2022. године.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Slađana 20.01.2022. 19:58
    Žene koje su bile u zoni borbenih dejtava cijeli rat nemogu biti 7 kategorija. Diskriminacija i ološ koji vrše reviziju.
  • Generic placeholder image
    Vojnik Vrs 20.01.2022. 12:13
    Rijesite u Borackoj organizaciji diskriminacijsku kategorizaciju boraca Vrs, gdje borce 75/76 godiste nazivate dezerterskim kategorijama jer pripadaju 6 i 7 kategoriji ( vise nisu ni mogli biti ) i izjednacavate ih sa nekima koji su bili hvatani po pijacama ili po Srbiji a vjesto izbjegavali Vrs.
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 4m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 18m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 25m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 13m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 40m
    0