Božović: Hitno pokrenuti inicijativu za vraćanje cijene električne energije na iznos prije donošenja odluke o uvođenju „blok tarife“

01.03.2024. 10:52
5
IZVOR: katera.news

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović reagovao je na izjavu direktora „Elektroprivede Republike Srpske“ Luke Petrovića, koji navodi da će poništavanje Odluke o tarifnim stavovima za javno snadbijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj koju je osporio Ustavni sud Republike Srpske uzrokovati poskupljenje struje za 90 odsto građana Srpske.

- Hitno pokrenuti inicijativu za vraćanje cijene električne energije na iznos prije donošenja odluke o uvođenju „blok tarife“ – jasno je poručio Božović na zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Petrović je naveo da će poništavanjem Odluke o tarifnim stavovima za javno snadbijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj koju je osporio Ustavni sud Republike Srpske, „Elektropriveda Republike Srpske“ biće u problemu, a potencijalne tužbe za pogrešno obračunat model, regulator će prefakturisati građanima.

- Mi smo mislili da je Ustavni sud BiH donio takvu odluku jer on obično donosi negativne odluke po nas i zaustavlja tokove ali smo u šoku da Ustavni sud Republike Srpske nije razumio da je sa ovom odlukom doveo do povećanja cijena električne energije za 90 posto građana Republike Srpske. Tarifnim postupkom koji je osporen zaštićeni su oni građani koji troše manje električne energije, a sada je Ustavni sud Republike Srpske zaštitio one koji troše više kilovat sati električne energije - rekao je za „Nezavisne“ Petrović.

On kaže da je odluku o tarifnim grupama donijela Regulatorna agencija za energetiku Republike Srpske i proslijedila javnom snadbijevaču u ovom slučaju „Elektroprivredi Republike Srpske“.

- Mi smo morali nabaviti softver koji bi mogao da primjeni obračun po novim tarifnim grupama. Softver je koštao 12 miliona KM. Nakon dobijanja odluke Ustavnog suda i objavljivanja u Službenom glasniku Regulatorna agencija za energetiku će obavijestiti nas kao snadbijevača da se poništava Odluka i dovešće nas u probleme već u martu mjesecu. Može da dovede u pitanje novčani tok Elektroprivrede i da zaustavi život jer jedan mjesec nama u sistemu je možda i 100 miliona KM - rekao je Petrović, prenosi „Mondo“.

Podsjećanjamom Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da tarife za obračun električne energije nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je istakao da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknada za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljaniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

Od decembra 2022. godine u Republici Srpskoj su zvanično uvedene „blok tarife“, kojima je cijena struje električne energije regulisana po količini potrošnje. Od tada se do 500 potrošenih kilovata prilikom obračuna električne energije u kategoriji domaćinstva plaća po jednoj cijeni, odnosno od 501 do 1.500 kilovata po drugoj, a od 1.501 po trećoj, a načelnik opštine Istočna Ilidža već je reagovao na ovaj način obračunavanja utrošene električne energije.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    TijanA 06.03.2024. 23:32
    U sredinu si pogodio moj dobri Marinko. Svaka cast
    Marinko
    Marinko
    Marinko
    Marinko
  • Generic placeholder image
    Sara 06.03.2024. 03:28
    Marinko nacelnik! Dovoljno je reci samo Marinko. Ziv bio
  • Generic placeholder image
    Rade 06.03.2024. 03:22
    Bravo Marinko ! Pravi nacelnik
  • Generic placeholder image
    Nataša 01.03.2024. 13:42
    Petrović je navikao da svi sudovi i sudije presuđuju u njegovu korist, pa je iznenađen da se neko "drznuo" da ne primijeni takav "aršin". O zaštiti kojih građana on govori, kada se umjesto zimske (skupe) i ljetne (jeftine) tarife novim obračunom ostalo na zimskoj tarifi tokom cijele godine?! Nije li to poskupljenje? Mrežarina je posebna pljačka. Za neznatan utrošak energije platićete npr. 0,7 KM ali za mrežarinu za prenos to malo kilovata na istom računu 11 KM. Kao da struja dolazi iz Bangladeša, a ne iz Hrcegovine!
  • Generic placeholder image
    Softver 01.03.2024. 11:18
    Znači opet Prointeru ili Lanaku 12 velikih milijuna. Kakav je to softver od 12000000 da mu se operacije ne mogu mjenjati računarom, naravno preko pristupne šifre. Znači li to da za svako poskupljenje, pojeftinjenje ili promjeni bilo čega u obradi podataka Elektroprivrede mora promijeniti i softver.
Povezane vijesti
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO) Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO)
Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    5h 55m
    8
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    4h 51m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    23h 36m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    20h 35m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    21h 47m
    0