Божовић: Хитно покренути иницијативу за враћање цијене електричне енергије на износ прије доношења одлуке о увођењу „блок тарифе“

01.03.2024. 10:52
5
ИЗВОР: katera.news

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић реаговао је на изјаву директора „Електроприведе Републике Српске“ Луке Петровића, који наводи да ће поништавање Одлуке о тарифним ставовима за јавно снадбијевање електричном енергијом у Републици Српској коју је оспорио Уставни суд Републике Српске узроковати поскупљење струје за 90 одсто грађана Српске.

- Хитно покренути иницијативу за враћање цијене електричне енергије на износ прије доношења одлуке о увођењу „блок тарифе“ – јасно је поручио Божовић на званичном Фејсбук налогу.

Петровић је навео да ће поништавањем Одлуке о тарифним ставовима за јавно снадбијевање електричном енергијом у Републици Српској коју је оспорио Уставни суд Републике Српске, „Електроприведа Републике Српске“ биће у проблему, а потенцијалне тужбе за погрешно обрачунат модел, регулатор ће префактурисати грађанима.

- Ми смо мислили да је Уставни суд БиХ донио такву одлуку јер он обично доноси негативне одлуке по нас и зауставља токове али смо у шоку да Уставни суд Републике Српске није разумио да је са овом одлуком довео до повећања цијена електричне енергије за 90 посто грађана Републике Српске. Тарифним поступком који је оспорен заштићени су они грађани који троше мање електричне енергије, а сада је Уставни суд Републике Српске заштитио оне који троше више киловат сати електричне енергије - рекао је за „Независне“ Петровић.

Он каже да је одлуку о тарифним групама донијела Регулаторна агенција за енергетику Републике Српске и прослиједила јавном снадбијевачу у овом случају „Електропривреди Републике Српске“.

- Ми смо морали набавити софтвер који би могао да примјени обрачун по новим тарифним групама. Софтвер је коштао 12 милиона КМ. Након добијања одлуке Уставног суда и објављивања у Службеном гласнику Регулаторна агенција за енергетику ће обавијестити нас као снадбијевача да се поништава Одлука и довешће нас у проблеме већ у марту мјесецу. Може да доведе у питање новчани ток Електропривреде и да заустави живот јер један мјесец нама у систему је можда и 100 милиона КМ - рекао је Петровић, преноси „Мондо“.

Подсјећањамом Уставни суд Републике Српске одлучио је да тарифе за обрачун електричне енергије нису у складу са Уставом Републике Српске.

Образлажући своју одлуку, Уставни суд је истакао да су тачком II оспорене одлуке, која предвиђа обим потрошње као критеријум за утврђивање накнада за набавку електричне енергије, крајњи купци у оквиру једне тарифне групе који троше више електричне енергије доведени у неповољанији положај у односу на крајње купце у оквиру исте тарифне групе који троше мање електричне енергије, што је супротно уставном начелу забране дискриминације.

Од децембра 2022. године у Републици Српској су званично уведене „блок тарифе“, којима је цијена струје електричне енергије регулисана по количини потрошње. Од тада се до 500 потрошених киловата приликом обрачуна електричне енергије у категорији домаћинства плаћа по једној цијени, односно од 501 до 1.500 киловата по другој, а од 1.501 по трећој, а начелник општине Источна Илиџа већ је реаговао на овај начин обрачунавања утрошене електричне енергије.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    TijanA 06.03.2024. 23:32
    U sredinu si pogodio moj dobri Marinko. Svaka cast
    Marinko
    Marinko
    Marinko
    Marinko
  • Generic placeholder image
    Sara 06.03.2024. 03:28
    Marinko nacelnik! Dovoljno je reci samo Marinko. Ziv bio
  • Generic placeholder image
    Rade 06.03.2024. 03:22
    Bravo Marinko ! Pravi nacelnik
  • Generic placeholder image
    Nataša 01.03.2024. 13:42
    Petrović je navikao da svi sudovi i sudije presuđuju u njegovu korist, pa je iznenađen da se neko "drznuo" da ne primijeni takav "aršin". O zaštiti kojih građana on govori, kada se umjesto zimske (skupe) i ljetne (jeftine) tarife novim obračunom ostalo na zimskoj tarifi tokom cijele godine?! Nije li to poskupljenje? Mrežarina je posebna pljačka. Za neznatan utrošak energije platićete npr. 0,7 KM ali za mrežarinu za prenos to malo kilovata na istom računu 11 KM. Kao da struja dolazi iz Bangladeša, a ne iz Hrcegovine!
  • Generic placeholder image
    Softver 01.03.2024. 11:18
    Znači opet Prointeru ili Lanaku 12 velikih milijuna. Kakav je to softver od 12000000 da mu se operacije ne mogu mjenjati računarom, naravno preko pristupne šifre. Znači li to da za svako poskupljenje, pojeftinjenje ili promjeni bilo čega u obradi podataka Elektroprivrede mora promijeniti i softver.
Повезане вијести
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО) Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО)
Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 39m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 50m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 16m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 21m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 49m
    0