Božović: Istočna Ilidža nudi povoljne uslove za investiranje

04.01.2024. 09:08
0
IZVOR: srna.rs

Istočna Ilidža se već pozicionirala na mapi kao opština koja nudi povoljne uslove za investiranje, prije svega u izgradnju poslovnih objekata, izjavio je Srni načelnik ove lokalne zajednice Marinko Božović.

- Sama činjenica da se u našoj opštini svake godine pojavi novi investitor koji ulaže novac u poslovne objekte pokazuje da smo na pravom putu - istakao je Božović.

Božović je rekao da je ponosan na činjenicu da je u budžetskoj 2023. godini opština realizovala sve obaveze, zahvaljujući predanom radu svih njegovih saradnika koji rade na najodgovornijim pozicijama.

On je istakao da je budžetu za 2024. godinu, koji iznosi oko 17 miliona KM, za kapitalne investicije namijenjeno sedam miliona.

Božović je naveo da se, osim poreskih i neporeskih prihoda, u budžetu nalazi i 1,5 miliona KM kreditnih sredstava, kao i kratkoročni kredit od 450.000 KM.

On je ukazao da opština Istočna Ilidža iz budžeta obezbjeđuje dovoljan iznos sredstava za rješavanje pitanja socijalne zaštite, dok kroz pronatalitetnu politiku obezbjeđuje više od 600.000 KM.

Očekuje se dolazak investitora iz dijaspore

Božović je rekao da je na nedavnom Trećem biznis-forumu Istočna Ilidža promovisan novi investicioni ciklus na području ove opštine, te da je potpisan i sporazuma za sticanje sertifikata povoljnog poslovnog okruženja BFC.

- I kroz mapiranje naše dijaspore koju smo u Strategiji razvoja opštine prepoznali kao jako veliki potencijal za razvoj opštine, očekujemo dolazak dodatnih investitora koji vode porijeklo sa ovih prostora - naveo je Božović.

Božović je istakao da opština posebnu pažnju pridaje preduzetnicima i svim privrednim subjektima koji godinama rade u Istočnoj Ilidži i nastojaće da pomogne svim malim radnjama, te preduzećima koja zapošljavaju 10 i više radnika kako bi sačuvali radna mjesta.

- Vrijeme koje dolazi je sigurno teško i neizvjesno, ali imamo čvrste temelje i dobru bazu da uspijemo u realizaciji svih naših ciljeva - poručio je Božović.

Dva velika projekta u 2024.

On naglasio da u 2024. godini očekuje izdavanje građevinskih dozvola za dva velika projekta, ali da nema odobrenje investitora da javno govori o čemu je riječ.

Božović smatra da će svi stanovnici Istočne Ilidže i regiona biti veoma ponosni što će određeni privredni subjekti upravo u ovoj opštini naći svoje sjedište i samim tim, ne samo pomoći budžetu opštine, već i samoj opštoj slici privrede u cijeloj Republici Srpskoj.

- Za nas je značajno da svi privredni subjekti budu prijavljeni u Republici Srpskoj, da svojim prometom ostvaruju određene povoljne efekte na cijelu Srpsku u odnosu na Federaciju BiH i da se, kroz pozicioniranje Istočne Ilidže i Republika Srpska mnogo bolje pozicionira u regionu - naglasio je Božović.

Božović je rekao da u 2024. godini očekuje dodatne kapacitete kada je riječ o javnom preduzeću "Toplane" Istočna Ilidža, odnosno završetku radova na jednoj velikoj kotlovnici koja će biti puštena u dijelu naselja Bijelo polje i pokrivati kompleks zgrada sa nešto više od 300 stanova.

On je dodao da rade i na dva projekta javnih garaža, i to u Mladičkom polju, koji je završen, dok se u Dobrinji četiri privodi kraju.

Božović je naveo da je završen i projekat zgrade administracije opštine Istočna Ilidža koji je trenutno na reviziji i nakon završetka imovinskopravnih odnosa biće raspisan javni poziv za izgradnju ovog objekta.

U 2023. ojačana infrastruktura

On je napomenuo da je 2023. za Istočnu Ilidžu bila veoma izazovna godina u kojoj je realizovano niz značajnih infrastrukturnih projekata, od rekonstrukcije do izgradnje novih ulica, rekonstrukcije kanalizacione mreže, izgradnje određenih krakova kanalizacije u naseljima koja do sada nisu bila priključena na mrežu, te izgradnje vodovodne mreže.

Osim toga, Božović je rekao da je u 2023. godini opština kupila prostor od 402 metra kvadratna u kojem će biti smještena i opremljena gradska galerija, a u toku je završetak radova na parku ispred Hrama Svetog Vasilija Ostroškog, dok je realizovan i niz malih projekata na svim dijelovima opštine.

Božović je napomenuo da je opština u saradnji sa zajednicama etažnih vlasnika realizovala oko 30 projekata, od kojih nisu završena još četiri koja se odnose na radove na popravci krovova jer izvođači nisu stigli da obave posao do kraja, ali sredstva su obezbijeđena, pa će početkom iduće građevinske sezone i to biti urađeno.

On je istakao da će se raditi po principu da zajednice etažnih vlasnika završe projekte i da ih onda opština sufinansira u iznosu koji bude potpisan kroz javni poziv, a maksimalan će biti 15.000 KM za velike projekte.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    10h 17m
    8
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    12h 48m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    10h 31m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    10h 23m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    2h 38m
    0