Božović: Iz budžeta izdvojeno 600.000 KM za pronatalitetnu politiku

29.10.2023. 12:17
0
IZVOR: srna.rs

U budžetu opštine Istočna Ilidža, koji će nakon rebalansa iznositi oko 14 miliona KM, planirano je oko 600.000 KM za pronatalitetnu politiku, rekao je Srni načelnik ove lokalne zajednice Marinko Božović.

Božović je istakao da opština Istočna Ilidža prvo rođeno dijete u novoj godini daruje sa 1.000 KM, a za svako rođeno, bez obzira koje je u svojoj porodici, izdvaja po 300 KM.

On je naveo da opština izdvaja i sredstva za porodice sa četvoro i više djece, za nabavku školskog pribora za porodice sa troje i više djece i za djecu koja nisu obuhvaćena odlukama nadležnih ministarstva u Vladi Republike Srpske.

Božović je napomenuo da od ove godine opština Istočna Ilidža izdvaja sredstva i za nabavku sjedalica za novorođenčad, kao i za sufinansiranje troškova boravka djece u vrtićima.

On je rekao da je budžet u ovoj godini planiran u iznosu od oko 13 miliona KM, ali da će, zbog povećanih prihoda, rebalansom budžeta koji je u pripremi, iznositi oko 14 miliona KM.

- Uspjeli smo sve tekuće obaveze servisirati na vrijeme, isplatiti stipendije za učenike i izdvojiti sredstva za kulturu i sport - rekao je Božović i dodao da opština izdvaja sredstva i za ljekare koje su na specijalizaciju poslali Bolnica "Srbija" i Dom zdravlja u Istočnom Sarajevu.

Božović je naglasio da je u ovoj godini urađen i veliki broj infrastrukturnih projekata, a trenutno je u toku rekonstrukcija Pavlovića ulice vrijedna 350.000 KM.

Prema njegovim riječima, ulica se nalazi u naselju gdje su nakon Dejtonskog sporazuma utočište našla izbjegla lica i završetak ove putne komunikacije će im stvoriti bolje uslove za život.

Božović je istakao da je u ovoj godini završena i ulica koja spaja mjesne zajednice Kula i Mladičko polje, te kanalizacija u Ravnogorskoj ulici, čime se stvaraju preduslovi za izgradnju kanalizacione mreže koja će pokrivati gornji dio naselja Krupac.

On je rekao da će u toku godine biti izvršena rekonstrukcija nekoliko ulica u ruralnim dijelvima opštine, gdje postoje preduslovi za razvoj turizma.

Božović je dodao da je opština u budžetu planirala i 500.000 KM za izgradnju kružnog toka na spoju ulica Vojvode Mišića i Aerodromske.

On je istakao da bi u toku iduće godine trebao biti realizovan projekat izgradnje nadzemnog pješačkog prelaza - pasarele koji će preko ulice Vojvode Radomira Putnika spajati šetalište "Dr Miodrag Lazić" i Trg Republike Srbije, odnosno opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Božović je podsjetio da je izgradnju pasarele pokrenuo grad Istočno Sarajevo.

- Opština Istočna Ilidža je veoma zainteresovana da bude partner gradu Istočno Sarajevo - rekao je Božović.

On je dodao da je u završnoj fazi projekat izgradnje administrativnog centra opštine Istočna Ilidža, za šta će u budžetu opštine za 2024. godinu biti obezbijeđeno oko četiri miliona KM. Realizacija projekta bi trebala početi iduće godine.

Božović je rekao da je izabran ponuđač za nabavku prostora za gradsku galeriju koja će biti u vlasništvu opštine, a njom će upravljati Centar za kulturu i informisanje opštine Istočna Ilidža. Galerija će biti multifunkcionalna i služiće za različite događaje i manifestacije.

On je naveo da bi do kraja godine trebao biti otvoren i tržni centar "Đurić", a nekoliko novih investitora će graditi poslovne objekte na području opštine i zaposliti veći broj lica.

Božović je rekao da je za opštinu Istočna Ilidža u ovom momentu prioritet izgradnja srednjoškolskog centra za koji očekuje da nadležne institucije i ministarstva u Republici Srpskoj obezbijede novac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži Snimanje filma o doktoru Lazi u Istočnoj Ilidži
Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže Sjećanje na napad 14. maja 1992. i junačke sinove Srpske Ilidže
Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice” Sastanak o uređenju i održavanju groblja “Crkvice”
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    20h 5m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    20h 12m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 54m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 32m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    12h 4m
    0