Božović: Svakog dana ću ponavljati i tražiti da se sprovede masovno testiranje

26.03.2020. 14:16
0
IZVOR: Marinko Božović-Facebook

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, na svojoj zvaničnoj fb stranici, obratio se svim sugrađanima, povodom odluke o obezbjeđivanju besplatnih testova na koronavirus za sve građane ove opštine.

Poštovani sugrađani, dragi prijatelji,

Razjasnimo par važnih pitanja:

Ako kažu da su testovi na korona virus besplatni, onda to znači da su dostupni i da ih možemo dobiti. Ako kažu da su testovi besplatni, a ne možemo ih dobiti, onda su neprocjenjivi i mogu nas koštati budućnosti.

Besplatno je samo ono što se isporuči, a ne naplati. Ono što je načelno besplatno, a ne može se isporučiti, je riječ bez pokrića i neizvjesnost.

Kako se svijet bori protiv virusa korona i zašto priča o testovima?

Izolacijom i testiranjem. Ne nužno tim redom. Zašto?

Zato što je izolacija dopunska mjera, a osnovna, najvažnija, prijeko potrebna i jedina efikasna je testiranje.

Čija je to preporuka? Generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije i svih vodećih stručnjaka koji se bore protiv bolesti koju virus izaziva. Malo li je?

Naše iskustvo? Grad Istočno Sarajevo, u 6 opština 70.000 ljudi koji su povezani poslovno, porodično, socijalno, ekonomski. 550 pod nadzorom. 12 testiranih.

Hrasnica, naselje u opštini Ilidža. Zatvorena firma u kojoj je radila žena koja je preminula od korona virusa, koja nije testirana jer se nije mogla ustanoviti epidemiološka veza pacijentice sa osobama koje su došle iz ugroženih područja.

Granica Istočne Ilidže sa Hrasnicom na zapadu, sa Dobrinjom – Kantonom Sarajevo, na sjeveru. Granica, zamišljena crta, koju virus ne poznaje.

Između Ilidže i Istočne Ilidže dnevno pređe preko 5.000 vozila. Ako uzmemo da je samo 10% njih koristilo usluge na našoj opštini, onda su svi radnici tranzitnih prodavnica, pumpi i marketa mogli doći u kontakt sa potencijalno zaraženim osobama opštine Ilidža (Hrasnica, Sokolović Kolonija, Osijek).

Ne postoji više primarni kontakt sa osobom iz ugroženog područja. Mi ovdje govorimo o sekundarnim kontaktima! O tome da nam odavno ne treba Italija i Kina da bi se virus širio. 

Politizacijom Odluke koju smo donijeli, a koja je inicirana upravo javljanjem zabrinutih građana koji su se posljednjih dana više puta, zbog straha i neizvjesnosti, obratili Opštini, naš postupak se tumači kao širenje panike.

Sasvim suprotno, i ako se posmatra izvan političkih okvira, jer se briga o zdravlju u iste okvire ne može smjestiti, ova Odluka je donesena isključivo kako bi se obezbijedili pravo na adekvatno liječenje i sigurnost svim našim stanovnicima.

Naša jedina politika u ovom trenutku je da se obezbijedi testiranje na korona virus. Apelujem na sve nivoe vlasti da usmjere kapacitete i energiju ka tome. Mi jesmo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO) Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO)
Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva
Božović: Poštovati žrtvu sarajevskih Srba u egzodusu Božović: Poštovati žrtvu sarajevskih Srba u egzodusu
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    12h 32m
    0
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    10h 1m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    9h 19m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    4h 15m
    0
  • Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
    8h 43m
    0