Bračnom paru po deset godina zatvora zbog trgovine ljudima

07.10.2020. 14:56
0
IZVOR: SRNA

Kantonalni sud Tuzla osudio je Almira /34/ i Šeherzadu /37/ Ahmetović iz Tuzle na kazne zatvora u trajanju od po 10 godina zbog trgovine ljudima, saopšteno je danas iz Kantonalnog tužilaštva.

Ovaj bračni par optužen je da je u periodu od januara 2017. do marta 2018. godine četvoro djece, od sedam do 11 godina, koja su sa njima živjela u porodičnoj zajednici u mjestu Mihatovići kod Tuzle, prisiljavao na prosjačenje kako bi sebi pribavili korist.

Djeca su im predavala sav isprošeni novac koji se po jednom djetetu kretao od 20 do 150 KM dnevno. Pri tome su koristili njihovu nedovoljnu psihičku razvijenost i bespomoćan položaj u kojem su se nalazila.

U optužnici je navedeno da su djecu budili rano ujutru i bez obzira na vremenske prilike i godišnje doba prevozili ih automobilom na lokacije u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku i Orašju, gdje su ih tjerali da prosjače od jutra do mraka.

Na tim lokacijama su ih stalno nadzirali, prijetili im da će ih tući ili ih je Almir i tukao ukoliko ne donesu dovoljan dnevni iznos novca.

Zabranjivali su djeci da troše novac na hranu i za svoje potrebe, te su, nerijetko, na niskim temperaturama na udaljenim lokacijama spavala na otvorenom ili su se pješice morala vraćati da bi im predala novac.

Nakon što sud dostavi pismeni otpravak presude, Tužilaštvo će razmotriti da li će na prvostepenu presudu izjaviti žalbu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    22h 55m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 39m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    16h 24m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    13h 23m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    13h 29m
    0