Cijena nafte na svjetskom tržištu pala ispod 90 dolara

07.09.2022. 18:55
0
IZVOR: srpskainfo.com

Američki referentni indeks Vest Teksas Intermediate je pao ispod 85 dolara, dok je globalni Brent pao ispod 90 dolara.

Nafta je pala na najniži nivo od januara pošto su porast dolara i zabrinutost globalne potražnje opterećivali cijene uprkos pretnji od prekida ruskih snabdevanja, prenosi Blumberg.

Američka referentna vrijednost Vest Teksas Intermediate potonula je ispod 85 dolara, dok je globalna referentna vrijednost Brent pala ispod 90 dolara. Dolarski pokazatelj je u srijedu dostigao najviši nivo svih vremena, nudeći makroekonomski vjetar u trenutku kada se tržište nafte bori sa potencijalno usporavanjem potražnje u Kini.

Sa centralnim bankama koje podižu stope kako bi ugušile inflaciju, investitori su zabrinuti da bi ekonomije mogle biti gurnute u recesiju.

U Kini stroga ograničenja virusa smanjuju potražnju, a glavni regioni od Čengdua do Šenžena produžavaju blokade ili usvajaju kontrolu kretanja, prenosi Blic.

Cijene su izbrisale rast izazvan odlukom Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika u ponedjeljak da smanje proizvodnju. Odražavajući mekoću, Saudijska Arabija je smanjila cijene za kupce u Aziji i Evropi za isporuke sljedećeg mjeseca.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nema naznake pojeftinjenja pilećeg mesa Nema naznake pojeftinjenja pilećeg mesa
Evo koliko jednu porodicu u Srpskoj košta mjesec dana života Evo koliko jednu porodicu u Srpskoj košta mjesec dana života
Cijene stanova divljaju u Srpskoj, subvencije za mlade ostaju iste Cijene stanova divljaju u Srpskoj, subvencije za mlade ostaju iste
Najčitanije
 • Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH
  2h 14m
  0
 • Nataši Ćejić potrebna naša pomoć
  11h 22m
  2
 • Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"
  7h 59m
  6
 • Noćni uspon na vrh Trebevića (FOTO)
  8h 9m
  1
 • Preminuo glumac Saša Petrović
  12h 5m
  1