Cijene veće za 0,3 odsto, godišnja inflacija dva odsto

25.04.2024. 21:51
0
IZVOR: srna.rs

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu je u prosjeku viša za 0,3 odsto u odnosu na februar, dok je godišnja inflacija iznosila dva odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U odnosu na februar, hrana i bezalkoholna pića u martu su u prosjeku skuplji za 0,1, alkoholna pića i duvan za 1,5 odsto, odjeća i obuća za jedan odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,6 odsto.

Zdravstvo je u prosjeku skuplje za 0,7 odsto, prevoz za 0,6 odsto, rekreacija i kultura za 0,5 odsto, obrazovanje za 0,2 odsto, restorani i hoteli za 0,5 odsto, te ostala dobra i usluge za 0,3 odsto, dok su stanovanje i režijski troškovi u prosjeku jeftiniji za 0,4 odsto.

Nivo cijena u martu u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za dva odsto.

Prosječni rast cijena zabilježili su hrana i bezalkoholna pića, i to za 1,2 odsto, alkoholna pića i duvan za 3,8 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,3 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 3,6 odsto, te zdravstvo za 3,2 odsto.

Prevoz je u prosjeku skuplji za 1,5 odsto, komunikacije za 2,3 odsto, rekreacija i kultura za 4,3 odsto, obrazovanje za 2,1 odsto, restorani i hoteli za 8,4 odsto, a ostala dobra i usluge za 6,5 odsto.

Prosječni pad cijena zabilježili su odjeća i obuća za 6,6 odsto.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    18h 14m
    10
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    1h 9m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    5h 14m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    5h 18m
    2
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    17h 2m
    0