Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто

25.04.2024. 21:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Цијене производа и услуга који се користе за личну потрошњу у БиХ, мјерене индексом потрошачких цијена, у марту је у просјеку виша за 0,3 одсто у односу на фебруар, док је годишња инфлација износила два одсто, подаци су Агенције за статистику БиХ.

У односу на фебруар, храна и безалкохолна пића у марту су у просјеку скупљи за 0,1, алкохолна пића и дуван за 1,5 одсто, одјећа и обућа за један одсто, намјештај, апарати за домаћинство и редовно одржавање куће за 0,6 одсто.

Здравство је у просјеку скупље за 0,7 одсто, превоз за 0,6 одсто, рекреација и култура за 0,5 одсто, образовање за 0,2 одсто, ресторани и хотели за 0,5 одсто, те остала добра и услуге за 0,3 одсто, док су становање и режијски трошкови у просјеку јефтинији за 0,4 одсто.

Ниво цијена у марту у односу на исти мјесец претходне године виши је за два одсто.

Просјечни раст цијена забиљежили су храна и безалкохолна пића, и то за 1,2 одсто, алкохолна пића и дуван за 3,8 одсто, становање и режијски трошкови за 0,3 одсто, намјештај, апарати за домаћинство и редовно одржавање куће за 3,6 одсто, те здравство за 3,2 одсто.

Превоз је у просјеку скупљи за 1,5 одсто, комуникације за 2,3 одсто, рекреација и култура за 4,3 одсто, образовање за 2,1 одсто, ресторани и хотели за 8,4 одсто, а остала добра и услуге за 6,5 одсто.

Просјечни пад цијена забиљежили су одјећа и обућа за 6,6 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    21h 19m
    13
  • Преминула Вера Гргић
    3h 30m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    4h 14m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    8h 19m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    8h 23m
    2