CIK BiH: Omogućeno glasanje putem diplomatsko-konzularne mreže

05.11.2020. 18:09
0
IZVOR: SRNA

Centralna izborna komisija BiH usvojila je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini, koji se odnosi na glasanje birača putem pošte izvan BiH i na ostvarivanje prava glasa birača koji su pozitivni na virus korona ili su u izolaciji, a ne posjeduju medicinski dokaz o tome, saopšteno je iz CIK – a BiH.

U saopštenju se navodi da je usvojenim aktom propisano da, u uslovima izuzetno otežanog ili prekinutog poštanskog saobraćaja uzrokovanog epidemijom virusa korona, kao i u slučaju znatno otežanog poštanskog saobraćaja sa prekookeanskim zemljama, birač može dostaviti nadležnom diplomatsko – konzularnom predstavništvu Bosne i Hercegovine povratnu kovertu za Centralnu izbornu komisiju BiH, u posebnoj koverti koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje se glasa, a da datum na poštanskom žigu bude najkasnije do 15.11.2020. godine, odnosno za birače koji iz tih država glasaju za Gradsko vijeće Grada Mostara do 20.12.2020. godine.

- Na osnovu informacija iz Ministarstva inostranih poslova BiH i poštanskih operatera u BiH, Centralna izborna komisija BiH je usvojila Odluku o listi zemalja kojima će biti omogućena dostava glasačkih paketa putem diplomatsko – konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine. Riječ je o Australiji, Kanadi, Mađarskoj, Finskoj, Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama- istaknuto je u saopštenju.

Biračima koji iz navedenih država glasaju putem pošte, sada je  omogućeno da svoje glasačke pakete dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko – konzularnog predstavništva BiH u inostranstvu, uz napomenu da na koverti za naznače: „Za Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine Glasački paket – ne otvaraj“ .

Centralna izborna komisija BiH dostaviće Ministarstvu inostranih poslova BiH instruktivno pismo o postupanju diplomatsko – konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu u vezi sa prijemom i slanjem ovih paketa, a birače izvan BiH koji glasaju putem pošte će informisati o načinu povrata glasačkog paketa, ukoliko je država iz koje glasaju putem pošte na listi zemalja koju je utvdila Centralna izborna komisija BiH.

Izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izbora u BiH, biračima koji su pozitivni na virus korona, koji su u izolaciji, odnosno koji su hospitalizovani, omogućeno je da ostvare pravo glasa putem posebnog mobilnog tima i u slučaju kada  ne posjeduju medicinski nalaz ili rješenje nadležnog organa.

U tom slučaju oni su dužni da podnesu zahtjev opštinskoj ili gradskoj izbornoj komisiji, a moći će ostavriti biračko pravo ako se njihovo ime bude nalazilo u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od 1. januara Irena Hadžiabdić predsjednik CIK-a Od 1. januara Irena Hadžiabdić predsjednik CIK-a
CIK BiH ponovo priznao sporni glasački listić za PDP CIK BiH ponovo priznao sporni glasački listić za PDP
Poziv za prihvatanje ili odbijanje mandata Poziv za prihvatanje ili odbijanje mandata
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    7h 52m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    18h 10m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    18h 16m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    18h 14m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    17h 5m
    0