Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova

25.06.2023. 10:32
6
IZVOR: katera.news

Predrag Peki Lasica bio je ugledni Paljanin, sportski radnik, političar, gradonačelnik Srpskog Sarajeva, veliki čovjek i dobar suprug i otac. Danas, 25. juna, navršava se 20 godina od njegovog preranog odlaska.

Rođen je 6. avgusta 1955. godine u uglednoj paljanskoj porodici. Djetinjstvo i mladost proveo je u rodnom mjestu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a prema riječima i sjećanjima njegovih prijatelja, bio je iskren i dobar drug, te je tako nastavio i kroz ostatak svog života, da se ponaša iskreno i prijateljski prema svima.

Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1977. godine, a magistrirao je 1996. godine na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta Srpsko Sarajevo. Bio je učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata od 1992. do 1996. godine.

Uspomenu na Pekija Lasicu danas čuvaju njegova porodica, supruga Višnja, kćerka Natalija i sin Aleksandar, kao i mnogobrojni prijatelji i kolege.

Porodica Pekija Lasice, u razgovoru za portal Katera, je otkrila neke detalje iz Predragovog života, odnosno kakav je život vodio, koliko je bio posvećen porodici i prijateljima i kakva je bila njegova vizija razvoja Srpskog Sarajeva.

Njegova kćerka Natalija kaže da je porodica u Predragovom životu zauzimala uvijek posebno mjesto i to ono najvažnije.

-  U njegovom životu, svaki slobodan trenutak provodio je sa porodicom kod kuće. Za ono što smo posebno cijenili kod njega, a bićemo jednoglasni, to je bila ljubav kojom nas je obasipao, podrška koju smo bezrezervno imali, sigurnost i iskrenost. Kroz život je koračao hrabro, šireći pozitivnu energiju i dobrotu – ističe Natalija.

Slika

Peki sa prijateljima/Foto: Privatna arhiva

Dodaje da je njihov cilj svih ovih osamnaest godina da uz lijepa sjećanja ostvare sve zajedničke planove i realizuju ideje.

U porodici Lasica zimski sportovi, odnosno trčanje na skijama bio je sport koji je dominirao, a pored skijanja Peki je volio i fudbal.

- Moj otac je bio član Smučarskog kluba „Romanija“, a njegova odgovornost, upornost i jaka volja doprinijeli su dobrim sportskim rezultatima. On je 1996. godine na Palama osvojio prvo mjesto u trčanju na dva kilometra za starije pionire na 20. Smučarskom prvenstvu BiH. Takođe, 1969. godine u Travniku je osvojio prvo mjesto na 23. Prvenstvu BiH u trčanju na dva kilometra. Naredne, 1970. godine osvojio je treće mjesto na 24. Prvenstvu BiH u trčanju na dva kilometra na Igmanu i 1971. godine prvo mjesto u trčanju na četiri kilometra na 25. Republičkom prvenstvu BiH – ističe Natalija Lasica.

Ona dodaje da je Peki bio aktivni fudbaler „Romanije“ početkom sedamdesetih godina, te da je ljubav prema sportu iskazivao kroz doprinos u razvoju sporta, izgradnji sportskih terena, objekata i infrastrukture u Palama.

Slika

Peki u fudbalskom timu "Romanije"/Foto: Privatna arhiva

Supruga Višnja kaže da je njen suprug Predrag zbog velike ljubavi prema životinjama i prirodi koja okružuje Pale, gdje je i rođen i odrastao, bila jedan od razloga da upiše studije poljoprivrede.

- Smatrao je da spoj ljubavi i znanja može mnogo doprinijeti na razvoju poljoprivrede, a posebno stočarstva u našem kraju. Prvi posao diplomiranog inženjera bio je na Institutu za poljoprivredu UPI Sarajevo, a u periodu od 1986. do 1992. godine bio je direktor Poljoprivrednog dobra „Butmir“ u Sarajevu – kaže Višnja.

Ona dodaje da je Pekijeva stalna želja za učenjem i usavršavanjem rezultirala odbranom magistarskog rada 1996. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Srpskom Sarajevu, iz oblasti Ekonomija agronomije, nakon čega je izabran u zvanje asistenta na predmetu specijalno stočarstvo.

- Jesen 2003. godine trebala je biti u znaku njegove odbrane doktorske disertacije, ali je prerana smrt poremetila planove, a rukopis doktorske disertacije na temu Ekonomika stočarske proizvodnje ostao je neodbranjen – kaže Višnja.

Slika

Isječak iz novina "Glas Srpske"/Foto: Privatna arhiva

Ratni period je bio težak period za sve sa ovog podneblja, pa je Predrag, prvo, kao čovjek a potom kao patriota smatrao da je dužnost svakog građanina da bude na braniku otadžbine.

- Tokom rata je bio komandir voda, a potom  je ukazom predsjednika Republike Srpske dobio i oficirski čin u Paljanskom bataljonu VRS. Poslije završetka rata, dao je veliki doprinos u rješavanju prava boraca i porodica poginulih boraca – dodaje Višnja.

Sin Aleksandar ističe da je završetak rata donio mir, ali i probleme koje je trebalo riješiti, te u Palama stvoriti uslove za život dostojne čovjeka i to je bio razlog zbog čega je njegov otac Predrag prihvatio funkciju predsjednika Skupštine opštine Pale.

- Nakon toga, 1998. godine obavljao je funkciju predsjednika Skupštine grada Srpsko Sarajevo, a zatim je dvije godine obavljao i funkciju gradonačelnika Srpskog Sarajeva. Značajan doprinos pružio je prilikom izgradnje Srpskog Sarajeva u najtežim trenucima, kada je trebalo stvoriti uslove za ostanak velikog broja raseljenika na ovim prostorima – kaže Aleksandar.

Slika

Isječak iz novina "Glas Srpske"/Foto: Privatna arhiva

Aleksandar ističe da su njegovog oca krasili jaka energija i volja za završetak svih obaveza i projekata, koji su se kao izazov našli ispred njega.

- Želio je da naš grad bude otvoren ka Evropi i svijetu. Nesebično se zalagao za izgradnju velikog i modernog sjedišta Univerziteta u Srpskom Sarajevu, a najveće zasluge mu se pripisuju za početak radova na izgradnji sportske dvorane u Palama, čiji završetak nije dočekao. Zbog toga danas ova sportska dvorana nosi naziv po njegovom nadimku - Peki – kaže Aleksandar.

On kaže da je danas Sportsko-poslovni centar „Peki“poznat ljudima sa ovog podneblja po Predragu Lasici, dok je gostima i sportistima iz drugih gradova i zemalja potpuna nepoznanica.

- Da to ne bi ostalo tako, 2020. godine postavljena je mermerna ploča sa podacima o tome ko je bio Predrag Lasica Peki i zbog čega se dvorana tako danas zove. Zanimljivo je da su mnogobrojni sportisti, koji su posjetili Pale i dvoranu, oduševljeni pričom o bivšem gradonačelniku i njegovim podvizima – ističe Aleksandar.

Slika

SPC "Peki" u Palama/Foto: Katera

Porodica Pekija Lasice, supruga Višnja i djeca Natalija i Aleksandar, za kraj našeg razgovora za portal Katera, kažu da im mnogo znače sva priznanja, što za života, što posthumno, kao i plakete, povelje i druge nagrade koje je njihov suprug i otac dobio.

- Ta priznanja i nagrade nam daju nadu da dobra djela, predan rad i ideje našeg Predraga nisu zaboravljene, ali još više nam znači što je naš suprug i otac ostao u lijepom sjećanju ljudima iz našeg grada i šire, što pričaju o njemu, njegovim djelima, vizijama i idejama, što se sjećaju njegovog lika i djela, i posjećuju njegovu „vječnu kuću“ – ističe za kraj kćerka Natalija.

Biografija:

Predrag Peki Lasica rođen je 6. avgusta 1955. godine u Palama, a preminuo 25. juna 2003. godine u 47. godini života. Iza sebe ostavio je suprugu Višnju, kćerku Nataliju i sina Aleksandra.

Ukazom Predsjednika Republike Srpske Dragana Čavića posthumno je 2005. godine odlikovan Ordenom Njegoša drugog reda. Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve i patrijarh srpski Gospodin Pavle dodijelio mu je Orden Svetog Save (Veliki oficir) drugog reda.

Slika

Isječak iz novina - detalj sa sahrane/Foto: Privatna arhiva

Posthumno je odlikovan Srebrenim ordenom Svetog Sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog koji mu je dodijelila Mitropolija dabrobosanska;

Posthumno je 2008. godine dobio Zahvalnicu za intenzivan privredni i urbani razvoj Opštine Pale;

Posthumno je dodijeljena plaketa, Pravnog fakulteta, za izgradnju zgrade i unapređenje rada fakulteta;

Plaketa „ Da se ne zaboravi“, opštine Istočni Stari Grad;

Zlatna plaketa za izuzetan doprinos u razvoju Grada Istočno Sarajevo (17.9.2019. godine).

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Pravednik. 26.06.2023. 17:26
    Kuna nije bolest sve sto boli.Sto prije dignes ruku na sebe to bolje za ostatak populacije.
  • Generic placeholder image
    Zavoranj 31.05.2023. 15:45
    O čoeku malo znam, sem da je bio komunista dok Srbi nisu preuzeli vlast.
    Da bi neko nosio ime ulice ili ustanove trebao bi se žrtvovati za svoj rod, a takvih slučajeva imamo na pretek, što nije slučaj sa Lasicom.
    Radio je svoj posao, prestrojio sa iz jednog kolosjeka na drugu, na vrijeme i to se zove snalažljivost.
    Dakle, ne ulazim u to da li je dobar ili nije, ali po onome šta bi trebao uraditi da bi zaslužio ime ustanove jednostavno ne zaslužuje.
  • Generic placeholder image
    Dragan 31.05.2023. 13:36
    Imao sam čast da upoznam i radim sa pok.Lasicom . Bio je pošten , vrijedan i dobar čovjek.Vječna mu slava i hvala za sve što je uradio za grad i narod Istočnog Sarajeva.
  • Generic placeholder image
    Neven 31.05.2023. 09:58
    To može biti tvoje subjektivno mišljenje od pokojnom Lasici. Moje lično iskustvo kao borca VRS-e i člana porodice poginulih boraca govori suprotno, a to da je bio plemenit, human i susretljiv čovjek spreman svakome da pomogne koliko je on bio u mogućnosti. Neka mu dragi Bog podari Rajsko naselje gdje počivaju duše pravednika.
  • Generic placeholder image
    Re: Kuna 31.05.2023. 09:33
    Znaš li ti šta je čovjek?
    Ko si ti LjUDINO da daš sebi za pravo da mjeriš Pekijevu čovječnost?
  • Generic placeholder image
    kuna 31.05.2023. 09:22
    i nije bio neki čovjek....
Povezane vijesti
Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
Produžena sezona grijanja u Palama Produžena sezona grijanja u Palama
Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO) Murali Miće Lizdeka i Miše Rajića uskoro će krasiti Pale (FOTO)
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    22h 30m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    13h 0m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    12h 41m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    21h 23m
    0
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    1h 27m
    0