Članovi UG „Sveti Vasilije Ostroški“ položili vijence na Malom Zejtinliku

08.05.2020. 15:28
0
IZVOR: Katera

Članovi Udruženja građana „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Sokoca položili su vijence na Srpskom vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik i odali počast stradalim vojnicima i civilima iz prethodnog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Slika

- U skladu sa današnjim praznikom, Markovdnom, i našom tradicijom došli smo na Mali Zejtinlik da položimo vijence i prislužimo svijeće. Na ovaj skroman način želimo da odamo počast ljudima koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku - kazao je predsjednik Udruženja Nenad Radović.

UG „Sveti Vasilije Ostroški“ egzistira na području Sokoca od prošle godine, a nastalo je iz inicijative mladića i djevojaka koji su učestvovali na već poznatom pokloničkom putovanju od Sokoca do manastira Ostrog i sveštenika Crkvene opštine Sokolac.

- Naše Udruženje organizovalo je više humanitarnih akcija kojima smo pomogli ugroženim porodicama u prethodnom periodu i ovu praksu planiramo nastaviti i u budućnosti - ističe Radović.

Prema njegovim riječim, a zbog trenutne situacije, odgođeno je tradicionalno hodočašće manastiru Ostrog koje su hodočasnici počiljali prethodnih 11 godina na Đurđevdan.

- Nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti organizovati pokloničko putovanje do manastira Ostrog i na taj način nastaviti našu tradiciju po 12. put. Tokom juna održaćemo i dva hodočašća na području naše opštine. Prvo hodočašće je ka manastiru Presvete Bogorodice u Knežini, 3. juna, a drugo će biti na Trojčindan , 7. juna, do manastira Svete Trojice u Ozerkovićima -  dodaje Radović.

Na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja, članovi Udruženja obilježiće svoju prvu krsnu slavu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog
Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    20h 58m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    10h 11m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    9h 42m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    10h 5m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    5h 58m
    0