Ćosić pružio podršku Božoviću za ključne projekte u Istočnoj Ilidži

03.03.2021. 18:06
0
IZVOR: KATERA

Gradonačelnik grada Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić posjetio je danas opštinu Istočna Ilidža gdje se sastao sa načelnikom Marinkom Božovićem, sa kojim je razgovarao o važnim pitanjima i ključnim instrukturnim projektima za ovu opštinu.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je novinarima da su danas razgovarali o određenim kapitalnim projektima, koji bi bili prioritet u narednom vremenskom periodu.

Božović je istakao da su danas razgovarali i oko određene problematike vezane za promociju turizma u Istočnom Sarajevu i Istočnoj Ilidži.

- S obzirom na to da ste bili upoznati sa činjenicom da je opština Istočna Ilidža imala namjeru da osnuje turističku organizaciju, u tom dijelu je za sada pronađen određeni zajednički jezik i ono što će gradonačelnik u narednom vremenskom periodu raditi po ovom pitanju je nešto što opština Istočna Ilidža apsolutno podržava - rekao je Božović.

Božović dodaje da su danas razgovarali i oko prenosa autobuske stanice na opštinu Istočna Ilidža. 

- To je projekat koji je započet prije nekih godinu dana i koji je došao do same svoje realizacije. U svakom slučaju ja sam potpuno siguran da kroz razgovor, kroz ono što je gradonačelnik u ovom momentu pokazao, kao inicijativu, a to je prije svega da se određene stvari koje se tiču svih opština i samog grada, a vezane su za nadležnosti grada i opština, rješavaju kroz dijalog - kaže Božović.

On ističe da gradonačelnik i grad Istočno Sarajevo sigurno mogu da kroz lobiranje kod Vlade Republike Srpske, a i kroz određenu podršku u smislu finansijskih sredstava, pomognu u izgradnji Gimnazije, odnosno Srednjoškolskog centra u Istočnoj Ilidži.

- Mi smo u proteklom periodu otkupili zemljište za potrebe ovog projekta, završili projektnu dokumentaciju, taj projekat kandidovali kao Vlada Republike Srpske, a ono što je prioritet opštine Istočna Ilidža i što smo stavili u svoj fokus razvoja, to je razvoj poslovnih industrijskih zona - istakao je Božović.

Gradonačelnik Ćosić se zahvalio Božoviću na gostoprimstvu i konkretnom razgovoru na sastanku. 

- Jako je važno reći da smo mi prije svega sugrađani, a potom smo u prethodnom periodu kao kolege načelnici dvije međusobno povezane opštine jako dobro sarađivali i u skladu sa tim sigurno je da ćemo i sa pozocija načelnika i gradonačelnika imati jednaku odgovornost prema našim građanima - kaže Ćosić.

Ćosić ističe da su na početku sastanka razgovarali o poreskim i drugim izvornim prihodima opštine i grada, te dodaje da misli da je svima u interesu da, uvažavajući specifičnost u kojem se ovo društvo nalazi  dođu do zajedničkog dogovora.

- Važno je da se dogovorimo kako da se borimo za veće poreske prihode opština, a samim tim i izorne prihode opština i grada. Kada je u pitanju ovaj poreski dio, dogovorili smo da u narednom periodu, imajući u vidu da su opštine Istočna Ilidža i opština Istočno Novo Sarajevo male lokalne zajednice koje imaju manje učešće sredstava od PDV-a i drugih vrsta poreza u svojim budžetima, da se zajednički preko Saveza opština i gradova i kroz konkretne kriterijume za raspodjelu sredstava, borimo za veće iznose sredstava lokalnih zajednica - rekao je Ćosić. 

Prema njegovim riječima, ovo su dvije lokalne zajednice površine od 38 i 34 kvadratna kilometra, koje ne ostvaruju dovoljno prihoda po ovom osnovu.

- U to ime ćemo od Vlade Republike Srpske tražiti veću zastupljenost, ali je ista stvar u pitanju kada je u pitanju grad Istočno Sarajevo, jer se radi o jedinom gradu u Republici Srpskoj sa šest opština na površini od 1.400 kvadratnih kilometara i u tom dijelu smo postigli apsolutnu saglasnost, kao i u određenom dijelu koji se odnosi na softversko povezivanju u dijelu institucija - rekao je Ćosić.

Ćosić kaže da je dobra vijest da načelnik Božović razgovara sa investitorima koji, prema njegovim riječima, treba u budćem periodu da budu u opštini Istočna Ilidža, samim tim gradu Istočno Sarajevo.

- Naša zajednička briga na području ove dvije opštine je da dođemo do gimnazije, koja će svoje sjedište imati u Istočnoj Ilidži i samo zalaganje opštine Istočna Ilidža, koja je dovela do eksproprijacije zemljišta do kompletnog projektovanja, je da sada možemo raspisati tendersku dokumentaciju i to je jako dobro - rekao je Ćosić.

On smatra da je izgradnja nove zgrade gimnazije u Istočnoj Ilidži veliki i važan projekat.

Komentari 0
Povezane vijesti
Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža Svečana akademija povodom Đurđevdana - slave i Dana opštine Istočna Ilidža
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    22h 37m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    20h 12m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    6h 11m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    4h 38m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    6h 30m
    0