Natalija Jokić, djevojčica koja u naručju majke bježi od "Oluje" (FOTO)

05.08.2024. 10:00
0
IZVOR: novosti.rs

Dva puta je Natalija Jokić bila na naslovnoj strani "Novosti". Prije 29 godina i prošle godine. Prvi put kao beba, nešto malo mlađa od njene malene kćerke Ognjene, a prošle godine kao supruga slavnog Nikole Jokića, najboljeg košarkaša planete. Momka koji je proslavio Denver, Srbiju i pomjerio granicu sporta, koji će se, od sada, mjeriti po rezultatima "derana iz teg Sombora".

Reporteri Novosti "upoznali" su Nataliju u danu užasa za srpski prognanički narod iz Krajine. Bio je 6. avgust 1995. godine. U naručju majke bježala je od "Oluje". Vreo dan. Tanka linija između života i smrti ispred starog mosta na Sremskoj Rači. Primamo vijest: izbjeglice iz Krajine ne mogu u Srbiju. Vijest se širila kao zaraza. Ljudi iznemogli na dugom putu bez hrane, vode. Bez nade u povratak, padali su od očaja. Naprijed im ne daju, nazad nemaju kud.

Iza njih je imovina ostala u plamenu. Iza njih su ostali grobovi. Na brzinu iskopane plitke rake. Ovaj život, dovde pretekao u zavežljaj je stegnut. Čitav život, jedan zavežljaj.

U koloni nedaleko od mosta prema Semberiji, majke sa djecom. Starci zaleđenih suza. Za hranioce ne znaju. Sinovi ostali da brane Krajinu, pa i ovi nemaju šta da traže u skutima majke Srbije.

Slika

Foto: Arhiva "Novosti"

Preveliki je teret na njoj. Nije ovo prvi egzodus. Primila je u maju hiljade izgnanih iz Zapadne Slavonije. Prije toga izbjegle iz Bosne i Hercegovine... U tom grotlu, u tom mravinjaku od ljudi, u vrisku i jauku, u dječjem pisku i plaču, uz dotrajali "jugo" - mlada žena uz grudi privija bebu. Djevojčicu još nenaviklu na flašicu, a majci od stresa presušilo mlijeko. Uz njih, nesvjesna kuda ih put vodi i da li će odavde ikada da ga nastave, privija se nešto starija curica ove porodice. Prevalili put od Veljuna kod Slunja do Rače, noseći sav jad neprekidne kolone, nadajući se nekom mjestu spasa.

- Mi smo Maćešići. Ovo je Maja, tri i po godine ima. A, ovo Natalija, sedam mjeseci tek napunila. Prva je beba rođena u ovoj godini, u Krajini - pričala je mama Danica.

Pokušavala je da uspava malenu Nataliju. Ljuljala je u rukama gotovo klonulim od tereta.

- Nama je ovo druga bježanija. Živjeli smo u Karlovcu. Kada tu više nije bilo života, pobjegli smo u Slunj. Sada ponovo bježimo, a ne znamo kud. Znamo da više nema nazad. Ako nas neće Srbija, neko će nas, negdje, valjda primiti.

Slika

Foto: Arhiva "Novosti"

Malena Natalija uprla pogled u objektiv foto-aparata. Samo što ne zaplače, ali je izdržala. Maja se zabavila nekavim slatkišima.

Sutradan, 7. avgusta, u "Večernjim novostima" na našoj naslovnoj strani, fotografija majke Danice i njenih djevojčica odslikala je sav užas prognanog naroda zaustavljenog ispred mosta na Sremskoj Rači.

Na toj fotografiji lijepa njegovana beba u naručju majke koja beži od "Oluje", danas je lijepa supruga viteza košarke. Stub porodice, kako za nju govori njen Nikola. Podrška i istinski oslonac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Otac Perović: U Krajini je bio pogrom, a ne "Oluja" Otac Perović: U Krajini je bio pogrom, a ne "Oluja"
Pomen u manastiru Ostrog za Srbe ubijene u "Oluji" Pomen u manastiru Ostrog za Srbe ubijene u "Oluji"
Pas koji je pronašao porodicu poslije operacije “Oluja“ nakon 139 dana i 500 kilometara! Pas koji je pronašao porodicu poslije operacije “Oluja“ nakon 139 dana i 500 kilometara!
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 59m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 41m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 9m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 30m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 39m
    0