Da li je slana voda lijek protiv glavobolje?

14.08.2024. 17:12
0
IZVOR: nezavisne.com

Uporne glavobolje i migrene remete kvalitet života, izazivajući jake bolove, mučninu, iscrpljenost i umor. Postoji mnogo narodnih recepata za glavobolje i migrene. Najčešći oblik glavobolje je tenziona glavobolja, koja je praćena blagim bolom, dok je migrena rjeđi oblik koji se manifestuje jakim pulsirajućim bolom.

Glavobolje se liječe uglavnom analgeticima koji se mogu nabaviti u slobodnoj prodaji, neke osobe vjeruju da bolove može da ublaži i napitak od slane vode.

Glavobolja usljed nedostatka natrijuma

Glavobolja može biti posljedica preskakanja obroka, nedovoljnog unosa tečnosti, pojačanog stresa ili lošeg položaja tijela. Prema nekim napomenama koje se razmjenjuju na društvenim mrežama, glavobolje i migrene su u velikoj većini slučajeva, u skoro 85 odsto, posljedica nedostatka natrijuma, vjeruje se da zato malo soli rastvorene u vodi može da umiri bolne simptome.

Ljekari su ipak skeptični i objašnjavaju da postoji više oblika glavobolja, od kojih svaka zahtijeva poseban način liječenja. Kažu da redovna konzumacija slane vode ne može da umiri migrene koje su praćene jakim pulsirajućim bolom, najčešće na jednoj strani glave. U nekim slučajevima, pacijenti osjećaju jaku mučninu, povraćaju, a velika većina osoba je osjetljiva na svjetlost.

Klaster glavobolje su najrjeđi oblik glavobolja i često se u literaturi nazivaju "samoubilačkom glavoboljom". Pacijenti se žale na snažan bol u jednoj polovini glave i u predjelu oka u toj zoni. Najčešći oblik glavobolja su tenzione glavobolje, koje su praćene jakim pritiskom i bolom u predjelu sljepoočnica i čela.

Nije uvijek poznat uzrok glavobolja

Migrenske, klaster i tenzione glavobolje mogu biti primarne i postojati nezavisno od drugih bolesti. Sekundarne glavobolje su posljedica većih problema, kao što su visok krvni pritisak ili neke infekcije.

Ljekari skreću pažnju da su glavobolje uslovljene genetikom i polom; na primjer, klaster glavobolje su češće kod muškaraca.

Migrena je učestala u nekim porodicama i može da bude posljedica hormonskog disbalansa, načina ishrane, problema sa spavanjem ili pojačanog stresa. Neurolozi navode da ima glavobolja čiji tačan uzrok nije do kraja poznat, kao kod klaster glavobolja. Stručnjaci kažu da nije poznat prvi okidač klaster glavobolje koji dovodi do razdraženja jednog kompleksa u mozgu, koji se zove trigeminovaskularni sistem.

Liječenje je individualno

Svaki od ovih oblika glavobolje zahtijeva poseban način liječenja koje je individualno. Nedostaju zdravstveni dokazi koji bi mogli potvrditi djelovanje slane vode kao načina liječenja glavobolja.

Pojedini korisnici ovog narodnog lijeka prijavljuju da su bolovi bili umanjeni poslije konzumacije slane vode, međutim, kod nekih osoba koje pate od glavobolje ovaj napitak nije imao efekta. Ne zna se ni koliko je soli potrebno dodati u vodu, kao najčešća količina pominje se prstohvat soli.

Ima li pomoći od slavne vode?

Ljekari smatraju da kod glavobolja izazvanih neurološkim problemima, hormonskim disbalansom ili stresom, slana voda neće pomoći. Stručnjaci upozoravaju da prekomjerna upotreba soli može dovesti do razvoja visokog krvnog pritiska. Slana voda kao sredstvo protiv glavobolje ne savjetuje se hroničnim bubrežnim bolesnicima i osobama sa visokim krvnim pritiskom. Moguće su i interakcije sa nekim lijekovima, posebno sa medikamentima za kontrolu visokog krvnog pritiska.

Ljekari ipak dodaju da je so neophodna za pravilno funkcionisanje tijela. Natrijum je esencijalni nutrijent uključen u održavanje normalne ćelijske homeostaze i regulaciju ravnoteže tečnosti, elektrolita i krvnog pritiska. Hloridi imaju ključnu ulogu u regulaciji tjelesnih tečnosti, ravnoteži elektrolita, očuvanju pH neutralnosti, objašnjavaju doktori. Dodaju da je kuhinjska so neophodna u malim količinama za funkcionisanje organizma.

Prekomjeran unos soli je štetan ali so je bitan element za neprijatnih simptoma niskog krvnog pritiska – hipotenzije. U ovom slučaju slana voda može da ima svoje medicinsko opravdanje. Savjet je da kada osjetimo simptome niskog krvnog pritiska, kao što su vrtoglavica ili mučnina, popijemo čašu vode u koju je dodato pola ravne kašičice za kafu soli. Ovaj "koktel" može da stabilizujete nizak krvni pritisak.

Iako voda i malo soli nisu način liječenja ili prevencije, stručnjaci naglašavaju da je čista voda neophodna u terapiji glavobolje. Tradicionalni lijekovi, kao što su "hladne obloge", ne mogu da se koriste umjesto propisanih lijekova za migrenu, ali mogu biti dobra dopuna terapiji.

Vjeruje se da slane kupke mogu da opuste mišiće i umanje simptome, ali nema dovoljno naučnih dokaza na osnovu kojih ova terapija može da se preporuči za liječenje migrene.

Neophodna je dobra ishrana i bitno je da izbjegavamo moguće okidače glavobolje, kao što je alkohol. Eterična ulja, kao što je lavanda, mogu djelovati na simptome migrene, ali samo ako se primjene na samom početku, čim osjetimo bolove.

Prije primjene bilo kojeg sredstva, posebno ako već koristimo neki oblik terapije, potrebno je da se posavjetujemo sa ljekarom, prenosi Telegraf.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šest načina da spriječite glavobolju Šest načina da spriječite glavobolju
Lijek za djecu leptire stigao u Srbiju, dvoje danas započinje liječenje Lijek za djecu leptire stigao u Srbiju, dvoje danas započinje liječenje
Da li magnezijum pomaže kod bolova u koljenu? Da li magnezijum pomaže kod bolova u koljenu?
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 28m
    0
  • Slani mafini
    15h 49m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 44m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 38m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 7m
    3