Да ли је слана вода лијек против главобоље?

14.08.2024. 17:12
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Упорне главобоље и мигрене ремете квалитет живота, изазивајући јаке болове, мучнину, исцрпљеност и умор. Постоји много народних рецепата за главобоље и мигрене. Најчешћи облик главобоље је тензиона главобоља, која је праћена благим болом, док је мигрена рјеђи облик који се манифестује јаким пулсирајућим болом.

Главобоље се лијече углавном аналгетицима који се могу набавити у слободној продаји, неке особе вјерују да болове може да ублажи и напитак од слане воде.

Главобоља усљед недостатка натријума

Главобоља може бити посљедица прескакања оброка, недовољног уноса течности, појачаног стреса или лошег положаја тијела. Према неким напоменама које се размјењују на друштвеним мрежама, главобоље и мигрене су у великој већини случајева, у скоро 85 одсто, посљедица недостатка натријума, вјерује се да зато мало соли растворене у води може да умири болне симптоме.

Љекари су ипак скептични и објашњавају да постоји више облика главобоља, од којих свака захтијева посебан начин лијечења. Кажу да редовна конзумација слане воде не може да умири мигрене које су праћене јаким пулсирајућим болом, најчешће на једној страни главе. У неким случајевима, пацијенти осјећају јаку мучнину, повраћају, а велика већина особа је осјетљива на свјетлост.

Кластер главобоље су најрјеђи облик главобоља и често се у литератури називају "самоубилачком главобољом". Пацијенти се жале на снажан бол у једној половини главе и у предјелу ока у тој зони. Најчешћи облик главобоља су тензионе главобоље, које су праћене јаким притиском и болом у предјелу сљепоочница и чела.

Није увијек познат узрок главобоља

Мигренске, кластер и тензионе главобоље могу бити примарне и постојати независно од других болести. Секундарне главобоље су посљедица већих проблема, као што су висок крвни притисак или неке инфекције.

Љекари скрећу пажњу да су главобоље условљене генетиком и полом; на примјер, кластер главобоље су чешће код мушкараца.

Мигрена је учестала у неким породицама и може да буде посљедица хормонског дисбаланса, начина исхране, проблема са спавањем или појачаног стреса. Неуролози наводе да има главобоља чији тачан узрок није до краја познат, као код кластер главобоља. Стручњаци кажу да није познат први окидач кластер главобоље који доводи до раздражења једног комплекса у мозгу, који се зове тригеминоваскуларни систем.

Лијечење је индивидуално

Сваки од ових облика главобоље захтијева посебан начин лијечења које је индивидуално. Недостају здравствени докази који би могли потврдити дјеловање слане воде као начина лијечења главобоља.

Поједини корисници овог народног лијека пријављују да су болови били умањени послије конзумације слане воде, међутим, код неких особа које пате од главобоље овај напитак није имао ефекта. Не зна се ни колико је соли потребно додати у воду, као најчешћа количина помиње се прстохват соли.

Има ли помоћи од славне воде?

Љекари сматрају да код главобоља изазваних неуролошким проблемима, хормонским дисбалансом или стресом, слана вода неће помоћи. Стручњаци упозоравају да прекомјерна употреба соли може довести до развоја високог крвног притиска. Слана вода као средство против главобоље не савјетује се хроничним бубрежним болесницима и особама са високим крвним притиском. Могуће су и интеракције са неким лијековима, посебно са медикаментима за контролу високог крвног притиска.

Љекари ипак додају да је со неопходна за правилно функционисање тијела. Натријум је есенцијални нутријент укључен у одржавање нормалне ћелијске хомеостазе и регулацију равнотеже течности, електролита и крвног притиска. Хлориди имају кључну улогу у регулацији тјелесних течности, равнотежи електролита, очувању пХ неутралности, објашњавају доктори. Додају да је кухињска со неопходна у малим количинама за функционисање организма.

Прекомјеран унос соли је штетан али со је битан елемент за непријатних симптома ниског крвног притиска – хипотензије. У овом случају слана вода може да има своје медицинско оправдање. Савјет је да када осјетимо симптоме ниског крвног притиска, као што су вртоглавица или мучнина, попијемо чашу воде у коју је додато пола равне кашичице за кафу соли. Овај "коктел" може да стабилизујете низак крвни притисак.

Иако вода и мало соли нису начин лијечења или превенције, стручњаци наглашавају да је чиста вода неопходна у терапији главобоље. Традиционални лијекови, као што су "хладне облоге", не могу да се користе умјесто прописаних лијекова за мигрену, али могу бити добра допуна терапији.

Вјерује се да слане купке могу да опусте мишиће и умање симптоме, али нема довољно научних доказа на основу којих ова терапија може да се препоручи за лијечење мигрене.

Неопходна је добра исхрана и битно је да избјегавамо могуће окидаче главобоље, као што је алкохол. Етерична уља, као што је лаванда, могу дјеловати на симптоме мигрене, али само ако се примјене на самом почетку, чим осјетимо болове.

Прије примјене било којег средства, посебно ако већ користимо неки облик терапије, потребно је да се посавјетујемо са љекаром, преноси Телеграф.

Коментари 0
Повезане вијести
Шест начина да спријечите главобољу Шест начина да спријечите главобољу
Лијек за дјецу лептире стигао у Србију, двоје данас започиње лијечење Лијек за дјецу лептире стигао у Србију, двоје данас започиње лијечење
Да ли магнезијум помаже код болова у кољену? Да ли магнезијум помаже код болова у кољену?
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    6h 8m
    0
  • Слани мафини
    15h 29m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    17h 24m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    15h 18m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    9h 47m
    3