Da li smo sigurni ako grom udari u auto?

02.07.2024. 21:31
0
IZVOR: nezavisne.com

Šta se dešava ako u vozilo udari grom? Struja se širi spoljašnošću automobila i završava u tlu (sistem Faradejevog kaveza).

Vozač i putnici su bezbijedni, ali neki raniji slučajevi pokazuju da je velika vjerovatnoća da će se oštetiti elektronika u automobilu, a jak strujni udar može da izazove i korodiranje lima ili naprsline laka, piše Revijahak.

Kada ste usred oluje, ne dirajte metalne dijelove automobila ili unutrašnjost okvira, a čak i ako nema kiše, zatvorite sve prozore.

U slučaju udara groma, preporučljivo je parkirati vozilo sa strane, ugasiti motor i neko vrijeme izbjegavati dodirivanje bilo koje metalne površine u automobilu, kao i radio-uređaja ili infotejnmenta.

Ne bi trebalo da bude posljedica po vaše zdravlje.

Takođe, ako imate kabriolet, podignite krov (ukoliko je bio spušten) i to bi trebalo da bude dovoljno, odnosno automobil će biti zaštićen po principu Faradejevog kaveza.

Komentari 0
Povezane vijesti
Savjeti za dobru pripremu automobila pred veliki put Savjeti za dobru pripremu automobila pred veliki put
Djevojčicu ubio grom na plaži na Halkidikiju Djevojčicu ubio grom na plaži na Halkidikiju
Najbrži način da rashladite automobil koji je bio parkiran na suncu Najbrži način da rashladite automobil koji je bio parkiran na suncu
Najčitanije
  • Isključenja struje u Istočnoj Ilidži, Istočnom Novom Sarajevu i Palama
    16h 5m
    0
  • Osuđen vlasnik streljane u koju je išao Kosta K.
    8h 55m
    0
  • Nevjerovatna priča o čuvenom ljekaru: “Lazina žena me našla među mrtvima, a on za mene Hrvata uradio najdragocjeniju stvar”
    8h 14m
    0
  • Doživotna robija zbog ubistva dvogodišnje djevojčice
    6h 49m
    1
  • Ispao jedan od najtežih Novakovih rivala na putu do polufinala Vimbldona
    6h 37m
    0