Да ли смо сигурни ако гром удари у ауто?

02.07.2024. 21:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Шта се дешава ако у возило удари гром? Струја се шири спољашношћу аутомобила и завршава у тлу (систем Фарадејевог кавеза).

Возач и путници су безбиједни, али неки ранији случајеви показују да је велика вјероватноћа да ће се оштетити електроника у аутомобилу, а јак струјни удар може да изазове и кородирање лима или напрслине лака, пише Ревијахак.

Када сте усред олује, не дирајте металне дијелове аутомобила или унутрашњост оквира, а чак и ако нема кише, затворите све прозоре.

У случају удара грома, препоручљиво је паркирати возило са стране, угасити мотор и неко вријеме избјегавати додиривање било које металне површине у аутомобилу, као и радио-уређаја или инфотејнмента.

Не би требало да буде посљедица по ваше здравље.

Такође, ако имате кабриолет, подигните кров (уколико је био спуштен) и то би требало да буде довољно, односно аутомобил ће бити заштићен по принципу Фарадејевог кавеза.

Коментари 0
Повезане вијести
Савјети за добру припрему аутомобила пред велики пут Савјети за добру припрему аутомобила пред велики пут
Дјевојчицу убио гром на плажи на Халкидикију Дјевојчицу убио гром на плажи на Халкидикију
Најбржи начин да расхладите аутомобил који је био паркиран на сунцу Најбржи начин да расхладите аутомобил који је био паркиран на сунцу
Најчитаније
  • Искључења струје у Источној Илиџи, Источном Новом Сарајеву и Палама
    17h 23m
    0
  • Осуђен власник стрељане у коју је ишао Коста К.
    10h 13m
    0
  • Невјероватна прича о чувеном љекару: “Лазина жена ме нашла међу мртвима, а он за мене Хрвата урадио најдрагоцјенију ствар”
    9h 32m
    0
  • Доживотна робија због убиства двогодишње дјевојчице
    8h 7m
    1
  • Испао један од најтежих Новакових ривала на путу до полуфинала Вимблдона
    7h 55m
    0