Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

15.09.2023. 09:00
0
IZVOR: katera.news

Danas se navršava 105 godina od proboja Solunskog fronta, kada je srpska vojska izvojevala jednu od najvećih pobjeda i odredila dalji tok Prvog svjetskog rata.

Taj dan će uvijek u srpskom pamćenju biti datum upisan velikim slovima, jer je tada, još jednom, Srbin bio spreman dati život za slobodu.

U znak sjećanja na 15. septembar 1918. godine, Srbija i Republika Srpska slave zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Dogovor o obilježavanju zajedničkog praznika Srpske i Srbije uspostavljen je na sastanku državnih lidera krajem avgusta 2020. godine u Beogradu, a cilj uspostavljanja novog praznika jeste, prije svega, osnaživanje jedinstva izmeću srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanje značaja nacionalne zastave.

Povodom obilježavanja ovog praznika ustaljena je praksa isticanja odgovarajućeg oblika zastave na zgradama državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih službi, ali i na privatnim objektima sa ciljem da se pokaže poštovanje prema zastavi kao jednom od najznačajnijih elemenata državnosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 24 bebe Srpska bogatija za 24 bebe
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Najčitanije
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    20h 15m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    9h 28m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    8h 59m
    1
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    9h 22m
    0
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    5h 15m
    0