Danas je Međunarodni dan djece oboljele od raka

15.02.2024. 10:21
0
IZVOR: katera.news

U svijetu se 15. februar obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka.

Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti (engl. ICCD- International Childhood Cancer Day) obilježava se od 2002. godine na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO).

Organizacija Childhood Cancer International globalna je mreža 176 roditeljskih organizacija, udruženja roditelja djece koja su preživjela rak, grupe za podršku djeci oboljeloj od raka u preko 93 zemlje, na 5 kontinenata.

Obilježavanje ovog datuma naglašava potrebu za zajedničkim globalnim akcijama za rješavanje rastućeg izazova ove ne-zarazne bolesti.

Globalno, rak djece i adolescenata prijeti pruzimanju primata od smrti uzrokovanih zaraznim bolestima, kao najvećem uzroku smrti među djecom.

Postoji više od deset vrsta raka djetinjstva i bezbrojnih podtipova, što je veći izazov za istraživače da pronađu lijek za svako dijete.

Za razliku od malignih bolesti u odrasloj populaciji, rak kod djece ima daleko veću stopu izliječenja ukoliko se pravovremeno dijagnostikuje i ako se primjeni najadekvatnija terapija.

Ipak, nedostatak dijagnoze, pogrešna dijagnoza ili odgođena dijagnoza, prepreke pristupu zdravstvenoj zaštiti i odgovarajućoj njezi, te odustajanje od tretmana, razlozi su niske stope preživljavanja. Najčešće zastupljene kategorije dječjeg karcinoma su leukemije, karcinomi mozga, limfomi i solidni tumori poput neuroblastoma i Wilmsovih tumora; većina se ne može spriječiti ili pregledati. Uzroci dječjeg karcinoma često su nepoznati, a svaka tri minuta negdje u svijetu jedno dijete izgubi borbu sa rakom.

Svake godine u Bosni i Hercegovini oko stotinu djece oboli od neke vrste maligniteta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas je Međunarodni dan djece oboljele od raka Danas je Međunarodni dan djece oboljele od raka
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    20h 23m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    5h 56m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    20h 33m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    6h 2m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    6h 0m
    0