Danas nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Krajini

27.02.2023. 10:02
0
IZVOR: srna.rs

U Sud BiH danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika tog korpusa za zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, te okolnih sela, kao i progon i uništavanje vjerskih objekata, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Protiv Aleta Hodžića predmet je razdvojen nakon što je Sud BiH dobio nalaz timskog vještačenja.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za posmrtnim ostacima nekih od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini na području opština Bihać i Cazin.

Ročište je zakazano za 13.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a Još nije objelodanjena odluka CIK-a o žalbi SDS-a
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Nastavak suđenja za zločine nad srpskim vojnicima na području Goražda i Višegrada Nastavak suđenja za zločine nad srpskim vojnicima na području Goražda i Višegrada
Najčitanije
 • Godišnjica smrti Mike Antića - "Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem“
  2h 30m
  0
 • Održana vanredna skupština Džudo saveza Republike Srpske: Živko Milijaš izabran za predsjednika
  21h 48m
  2
 • Šta je Srbiji potrebno da sa dva boda prođe dalje?
  23h 6m
  0
 • Trebinjci ulovili soma na Bilećkom jezeru, dužine skoro dva metra
  15h 23m
  2
 • Najbrži način da rashladite automobil koji je bio parkiran na suncu
  23h 46m
  0