Danas otvaranje dvorane "Kosovo i Metohija" u Han Pijesku

08.08.2019. 08:00
0
IZVOR: SRNA

U Han Pijesku danas će svečano biti otvorena nova dvorana "Kosovo i Metohija", nekadašnji Sokolski dom, u čiju je rekonstrukciju uložena 351.000 KM.
Rekonstrukcija je počela 2017. godine, za šta je opština Han Pijesak izdvojila 104.000 KM, Vlada Republike Srpske 174.000 KM i tadašnji predsjednik Srpske Milorad Dodik 73.000 KM. 

Svečano otvaranje dovrane jedna je u nizu manifestacija povodom 9. avgusta - Svetog velikomučenika Pantelejmona, krsne slave opštine i crkve na Han Pijesku. 

Načelnik opštine Vlado Ostojić rekao je da je Skupština opštine 2. avgusta odlučila da dvorana bude nazvana "Kosovo i Metohija", što je podržao i predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov. 

Prema Ostojićevim riječima, ovaj objekat je u potpunosti rekonstruisan i simbolizuje sudbinu srpskog naroda, koji se, kada god ga pokušavaju uništiti, ponovo rađa. 

"Koliko god nas napadali i rušili naše nasljeđe, te koliko god sami sebi bili najveći neprijatelji, mi smo kao narod opstali i uvijek ustajemo jači, bolji i ponosniji", izjavio je Ostojić. 

On je podsjetio da je rekonstruisana dvorana građena između 1935. i 1937. godine u znak sjećanja na srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića, a na inicijativu tadašnjih sokolara zbog čega je i nazvana Sokolski dom. 

Ostojić je napomenuo da je objekat oštećen u Drugom svjetskom ratu i da je poslije obnove u prvim godinama služio kao osnovna škola, a kasnije i kao sala za fizičko vaspitanje. 

Objekat Sokolskog doma je poslije odbrambeno-otadžbinskog rata potpuno prepušten propadanju iako je bio pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske. 

"Ovo će biti prva dvorana ili važan objekat u Republici Srpskoj nazvana po južnoj srpskoj pokrajini", rekao je Srni predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov. 

On je naveo da će doći na svečanost, kao i da se očekuje prisustvo i zamjenika direktora Kacelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Damjana Jovića. 

Svečano otvaranje rekonstruisane dvorane "Kosovo i Metohija" počeće u 12.00 časova. 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    4h 56m
    4
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    5h 1m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    5h 53m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    18h 23m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    6h 7m
    0