Danas premijera ratne drame “Oluja”: Potresna priča o srpskom egzodusu

17.01.2023. 09:23
0
IZVOR: glassrpske.com

Premijera “Oluje” jednog od najiščekivanijih srpskih filmova godine, scenariste i reditelja Miloša Radunovića, o tragičnom progonu Srba iz Hrvatske biće održana danas u Beogradu, a u bioskope u Republici Srpskoj film stiže 26. januara.

Ovo je prvi domaći film koji govori o srpskoj tragediji u ljeto 1995. godine, kroz potresnu priču o egzodusu 250.000 Srba sa svojih vjekovnih ognjišta. Drama o ratu ispričana je iz ugla običnog čovjeka koga maestralno glumi Jovo Maksić u ulozi Ilije, čiji je jedini cilj da zaštiti i sačuva svoju porodicu, ognjište i selo u kom je odrastao s drugovima koji su mu silom prilika postali saborci, a čije se životne priče prepliću. Autor Radunović kaže da je veoma zadovoljan svojim prvim dugometražnim igranim ostvarenjem, da je realizovan onako kako je želio, kao iskren antiratni film i da je siguran da svi u ekipi imaju identična očekivanja od “Oluje”.

- Film i serija “Oluja” jeste naše viđenje rata, bazirano na istinitim pričama, u kom je naš narod ozbiljno stradao. U centru dešavanja jesu životne sudbine glavnih junaka, koje su veoma potresne i emotivne u meri da svaka njihova suza zaslužuje poseban film - rekao je Radunović. Autor filma kaže da je imao veoma obimna istraživanja, intervjue s ljudima koji su preživjeli pogrom 1995. godine, a prema njegovim riječima prva radna verzija filma imala je čak pet sati, a sada je film montiran na dva i po sata.

- U filmu smo imali portrete četiri porodice, a da svaka od njih zaslužuje da dobije poseban film na velikom ili malom ekranu. Potrebno je da oprostimo, a ne da zaboravimo. Mislim da mi upravo radimo stalno obrnuto, zaboravljamo, ali ne opraštamo - naglasio je Radunović.

Ova ratna drama nastala je prema ideji “Omega” produkcije iz Beograda, koja je projekat realizovala u saradnji s kompanijom “Telekom Srbija”. U filmu “Oluja” igraju: Jovo Maksić, Zlatan Vidović, Marko Baćović, Novak Bilbija, Ljubiša Milišić, Davor Janjić, Marija Mikić, Jelena Čović, Milica Stanković, Ivan Vujić, Jakov Jevtović i drugi. Muziku je radio Aleksandar Ranđelović, scenografija je djelo Milenka Jeremića i Zorana Jokića, snimatelj je bio Bogdan Babović, dok je montažu odradio Aref Zaabi. Banjalučki glumac Zlatan Vidović, koji tumači jednu od glavnih uloga, rekao je za “Glas Srpske” da je cijela ekipa bila svjesna težine teme i izazova koji je stavljen pred ovaj projekat.

- Kompletna ekipa bila je posvećena na setu tokom cijelog snimanja, bili smo svjesni težine teme i veličine izazova ovog projekta za srpsku kinematografiju. Znali smo da će biti gledan i da će izazvati mnogo kontroverzi i zbog toga smo se trudili, ne mogu reći, da budemo objektivniji, ali sigurno što pošteniji i istinitiji. U filmu se ne pojavljuju političari i generali, samo obični ljudi, poput svih nas koji su se našli na putu ratnih dešavanja. Uvjeren sam da smo napravili dobar i pošten film, koji će ostaviti upečatljiv utisak. I bez obzira na početne različite percepcije publike prije svega treba gledati kinematografsku vrijednost “Oluje” - rekao je Vidović.

Po trejleru ovog filma, objavljenog prije nekoliko mjeseci, utisak je bio da će potresna priča biti nešto posebno u domaćoj kinematografiji. Prikazani su i neki od bitnih stvarnih događaja koji su obilježili početak avgusta 1995. godine, rasulo u vođstvu SAO Krajina, konfuzija na terenu, brutalni napadi hrvatskih jedinica, dječak koji upravlja traktorom, bombardovanje izbjegličke kolone avijacijom (zločin na Petrovačkoj cesti), raspoređivanje izbjeglica po Vojvodini i Kosovu. Film nakon premijere kreće u redovnu bioskopsku distribuciju, a nakon toga slijedi i televizijska serija od 12. jednočasovnih epizoda.

Reakcije

Nakon specijalne projekcije za medije, filmski kritičar “Kurira” Nikola Popević napisao je prvi prikaz filma uz zaključak da je “Oluja” težak, ali i film vrijedan gledanja.

- “Oluja” je film koji se hvata u koštac s velikom temom, mnogo nikad neispričanih priča u pozadini i koliko god bio težak za gledanje potreban je kao podsećanje ne samo na događaje, nego i na to da trauma i dalje postoji - napisao je Popević.

Piše: Branislav Predojević

Komentari 0
Povezane vijesti
U Srpskoj rođeno 15 beba U Srpskoj rođeno 15 beba
U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić U toku saslušanje osumnjičenih za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić
Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    22h 28m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    8h 21m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    11h 45m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    7h 14m
    0
  • Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
    10h 6m
    0