Danas slavimo Svetu Varvaru

17.12.2022. 10:25
0
IZVOR: Srpska.info

Vjernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Svetu velikomučenicu Varvaru.

Vjernici širom sveta danas praznuju Svetu Varvaru, poznatu u našem narodu i kao Svetu Barbaru, čije se čudotvorne mošti danas nalaze u Kijevu.

Danas nije zapovijedan crkveni praznik, ali u srpskom narodu je dan Svete Varvare poštovan i proslavlja ga mali broj srpskih porodica kao svoju krsnu slavu. Ova svetiteljka se smatra i zaštitnicom rudara, zemljoradnika, zidara, kuvara, tesara…

Danas se „sije“ žito, u plitak tanjir ili činijicu, koje će ozelenjeti do Božića.

Kod nas je sačuvan običaj, iako nepoznatog porijekla, da se danas kuva „varica“ od raznih žitarica, koja se jede narednih dana. Takođe se „sije“ žito, u plitak tanjir ili činijicu, koje će ozelenjeti do Božića. To čine i rimokatolici.

Varica se uveče ostavi da uvri pored vatre u loncu, pa se sutra na Varvarin dan gleda sa koje je strane navrilo, pa se kaže da sa te strane u polju treba sijati pšenicu, ako se želi dobar rod. Vareno žito se jede u kući, njim se posipa mjesto gdje se uzima voda za piće, a miješa se i sa soli, pa se daje stoci.

Naši stari kažu da od današnjeg dana dan počinje da raste, a noći su sve kraće i do Božića dan bude pola sata duži, od kada počinje naglo da raste, prenose Novosti.

Kad se vari varica djeca u Boki pjevaju:

Vari vari varice,

Da se radu jarice

I bijele jagnjice

i detići i junčići.

Varica se jede hladna i drugi i treći dan i zato se pjeva:

Varvarica vari,

A Savica ladi,

Nikolica kusa.

Recept za pravljenje varice

Sastojci za pripremu:

pšenica

kukuruz

voda

orasi

med

Priprema varice:

Količina pšenice i ostalih sastojaka je po sopstvenoj želji. Preporučuje se mjera od pola kilograma pšenice, 250 grama kukuruza, 250 grama oraha i 6 kašika meda.

Pšenicu i kukuruz naliti vodom, za 2 cm da pređe preko materijala i ostaviti da prenoći. Narednog dana naliti čistu vodu i na smanjenoj temperaturi kuvati oko 2 ipo sata, dok tečnost ne ispari, a zrna omekšaju. Dodati med i isjeckane orahe, promiješati i služiti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila
Danas Teodorova subota Danas Teodorova subota
Nacrt zakona o rodnom identitetu ugrožava svetinju života i ljudsko dostojanstvo Nacrt zakona o rodnom identitetu ugrožava svetinju života i ljudsko dostojanstvo
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    9h 0m
    8
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    23h 44m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    11h 31m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    9h 14m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    9h 6m
    0