Danas Sveti car Konstantin i carica Jelena

03.06.2023. 09:42
0
IZVOR: srna.rs

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas proslavlja Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu.

Crkva je ovaj rimski carski par proglasila svetiteljima, jer je car Konstantin Milanskim ediktom 313. dao hrišćanima slobodu vjere i okončao njihov progon.

Hrišćanskoj crkvi, u kojoj je počeo da traži oslonac, dao je mnoge privilegije i na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. Pomogao je u borbi protiv arijevske jeresi.

Odmah po dolasku na tron car Konstantin je imao tri velika neprijatelja: tiranina Maksencija u Rimu, Skite na Dunavu i Vizantiju.

Pred borbu sa Maksencijem, prema predanju, na nebu mu se ukazao sjajan krst kao znak pobjede. On je naredio da se iskuje veliki krst koji je nošen pred vojskom, i ovu borbu okončao je kao svoju veliku pobjedu.

Odmah potom 313. godine, izdao je znameniti Edikt u Milanu, kojim je prestao progon hrišćana. Poslije pobjede nad Vizantijom, sagradio je divan grad na Bosforu i nazvao ga Konstantinopolj.

Kada se car teško razbolio, javili su mu se apostoli Petar i Pavle i savjetovali da ga episkop Silvester krsti. Odmah potom je ozdravio.

Konstantin je sazvao Prvi vaseljenski sabor u Nikeji 325. godine zbog razdora u Crkvi nastalog pojavom jeretika Arija. Sabor je osudio jeres i utvrdio pravoslavlje.

Sveta Jelena, careva majka, radila je mnogo za vjeru Hristovu. Pronašla je Časni Krst Gospodnji, sazidala crkvu Vaskrsenja na Golgoti i mnoge druge crkve na Svetoj zemlji.

Ova sveta žena umrla je 327. godine, a car Konstantin poživio je još deset godina poslije svoje majke. Umro je u Nikomidiji 337. godine, a sahranjen je u crkvi svetih apostola u Carigradu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Blagovijesti Danas Blagovijesti
Sutra Blagovijesti Sutra Blagovijesti
Vladika Grigorije objasnio šta je važno poštovati tokom velikog Vaskršnjeg posta Vladika Grigorije objasnio šta je važno poštovati tokom velikog Vaskršnjeg posta
Najčitanije
  • Krađa u Palama
    22h 39m
    0
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    1h 1m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    19h 6m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    21h 54m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    15h 15m
    0