Demonstranti u Vašingtonu zapalili crkvu staru dva vijeka

01.06.2020. 19:36
0
IZVOR: Tanjug

Istorijska crkva "Sent Džon", poznata i kao predsjednička crkva budući da se nalazi nedaleko od Bijele kuće, zapaljena je i oštećena prilikom mirnih protesta u Vašingtonu koji su se u toku noći pretvorili u vandalizam.

Nadležni za crkvu kažu da će se moliti za zdravlje nacije, nakon što je crkva oštećena u žestokim sukobima demonstranata i policije, prenosi NBC Vašington.

Požar u episkopalnoj crkvi staroj 200 godina je podmetnut, navode zvaničnici i dodaju da je u jednom trenutku ispred crkve buknuo veliki požar, a polomljeno je i zaštitno staklo na crkvi, koja je pritom i išarana grafitima.

Crkva ima istorijski značaj, jer su njenim službama prisustvovali gotovo svi predsjednici od Džejmsa Medisona.

Tokom protesta koji su izbili u SAD povodom ubistva Džordža Flojda i koji traju već šest dana više od 4.400 demonstranata je uhapšeno, prenosi portal USA tudej.

Mirni protesti su se ubrzo pretvorili u vandalizam i pljačkanje širom zemlje, a policija je morala da upotrebi suzavac i gumene metke prilikom sukoba sa demonstrantima.

U sukobima sa policijom poginula su tri učesnika protesta, jedan u Kentakiju i dva u Ajovi.

U Nju Džersiju zabilježeno je kako demonstranti pale policijski automobil, lome prozore, dok je širom zemlje zabilježeno kako demonstranti iznose robu iz razbijenih prodavnica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci
Veliki protestni skup Srba na KiM: "Nećete nas proterati s naših ognjišta" Veliki protestni skup Srba na KiM: "Nećete nas proterati s naših ognjišta"
Traktori stigli nadomak Rima Traktori stigli nadomak Rima
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 54m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    9h 52m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    18h 18m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    16h 33m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    18h 12m
    0