Depoziti građana Srpske u Sberbanci iznose 270 miliona KM

01.03.2022. 18:48
0
IZVOR: nezavisne.com

Depoziti građana u Sberbanci iznose 270 miliona, a banka na računima u Centralnoj banci ima 320 miliona što znači da će sve ijedna marka klijentima biti isplaćena, rekao je danas predsjednik Uprave Sberbanke u Republici Srpskoj Aleksandar Kesić.

- Povećan je zahtjev za isplatu depozita od petka. Juče su nas dočekali redovi koji danas traju. Sve će biti isplaćeno građanima za to imamo novca - uvjerava Kesić.

Kako je ranije saopšteno, Sberbanka Banjaluka će narednih 48 časova raditi izmijenjenim režimom, nakon čega će ponovo funkcionisati punim kapacitetom.

- Agencija za bankarstvo Republike Srpske pokrenula je postupak restrukturisanja Sberbanke, koji počinje danas. U toku tog postupka, odnosno narednih 48 časova, Banka će raditi izmijenjenim režimom, a poslije toga punim kapacitetom - naveli su u saopštenju.

Takođe, u Odluci se navodi da je do problema u poslovanju banke došlo usljed dešavanja na geopolitičkoj sceni.

- Povećano povlačenje depozita izazvano je usljed činjenice što je Evropska centralna banka, ocijenila da Sberbank Europe AG ne može ili vjerovatno neće moći nastaviti poslovanje usljed značajnog odliva depozita koji vode i koji će dovesti do potpunog narušavanja likvidnosne pozicije Sberbank Europe AG, a isto je potvrdio i Jedinstveni sankcijski mehanizam - navodi se u Odluci o pokretanju postupka restruktuiranja nad Sberbank a.d Banjaluka, a u kojoj se ističe i da je do problema u poslovanju došlo zbog dešavanja na geopolitičkoj sceni izazvanih sukobima Ukrajine i Rusije te ekonomskih i finansijskih sankcija prema Rusiji.

U prethodnih nekoliko dana, u više navrata je isticano da je Sberbanka u Banjaluci zdrava, a činjenica je i da je prošlu godinu završila sa 18 miliona dobiti, a ako se uzmu u obzir finansijski izvještaji, radi se o jednoj od najlikvidnijih banaka u BiH.

- Ova banka je zdrava. Riječ je samo o panici i ništa drugo. Banka će preživjeti ovaj udar. Nijedna marka neće biti upropaštena - rekao je Kesić istovremeno naglašavajući da trenutno zbog procesa restruktuiranja građani mogu da podignu po 3.000 KM.

Podsjećamo, juče je saopšteno da Vlada Srpske preuzima Sberbanku u Srpskoj, i to sa osnivačkim kapitalom od 15 miliona KM, te će ova banka nastaviti normalno da funkcioniše, ali pod drugim nazivom, što će uskoro biti dogovoreno.

Komentari 0
Povezane vijesti
Teška saobraćajka u Banjaluci, dvije osobe prevezene na UKC Teška saobraćajka u Banjaluci, dvije osobe prevezene na UKC
Učenici Srednje muzičke škole iz Istočne Ilidže uspješni u Banjaluci (FOTO) Učenici Srednje muzičke škole iz Istočne Ilidže uspješni u Banjaluci (FOTO)
Iz šahta izvučeno tijelo muškarca Iz šahta izvučeno tijelo muškarca
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    4h 8m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    22h 13m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    18h 22m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    22h 1m
    4
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    16h 29m
    0