Депозити грађана Српске у Сбербанци износе 270 милиона КМ

01.03.2022. 18:48
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Депозити грађана у Сбербанци износе 270 милиона, а банка на рачунима у Централној банци има 320 милиона што значи да ће све иједна марка клијентима бити исплаћена, рекао је данас предсједник Управе Сбербанке у Републици Српској Александар Кесић.

- Повећан је захтјев за исплату депозита од петка. Јуче су нас дочекали редови који данас трају. Све ће бити исплаћено грађанима за то имамо новца - увјерава Кесић.

Како је раније саопштено, Сбербанка Бањалука ће наредних 48 часова радити измијењеним режимом, након чега ће поново функционисати пуним капацитетом.

- Агенција за банкарство Републике Српске покренула је поступак реструктурисања Сбербанке, који почиње данас. У току тог поступка, односно наредних 48 часова, Банка ће радити измијењеним режимом, а послије тога пуним капацитетом - навели су у саопштењу.

Такође, у Одлуци се наводи да је до проблема у пословању банке дошло усљед дешавања на геополитичкој сцени.

- Повећано повлачење депозита изазвано је усљед чињенице што је Европска централна банка, оцијенила да Сбербанк Еуропе АГ не може или вјероватно неће моћи наставити пословање усљед значајног одлива депозита који воде и који ће довести до потпуног нарушавања ликвидносне позиције Сбербанк Еуропе АГ, а исто је потврдио и Јединствени санкцијски механизам - наводи се у Одлуци о покретању поступка реструктуирања над Сбербанк а.д Бањалука, а у којој се истиче и да је до проблема у пословању дошло због дешавања на геополитичкој сцени изазваних сукобима Украјине и Русије те економских и финансијских санкција према Русији.

У претходних неколико дана, у више наврата је истицано да је Сбербанка у Бањалуци здрава, а чињеница је и да је прошлу годину завршила са 18 милиона добити, а ако се узму у обзир финансијски извјештаји, ради се о једној од најликвиднијих банака у БиХ.

- Ова банка је здрава. Ријеч је само о паници и ништа друго. Банка ће преживјети овај удар. Ниједна марка неће бити упропаштена - рекао је Кесић истовремено наглашавајући да тренутно због процеса реструктуирања грађани могу да подигну по 3.000 КМ.

Подсјећамо, јуче је саопштено да Влада Српске преузима Сбербанку у Српској, и то са оснивачким капиталом од 15 милиона КМ, те ће ова банка наставити нормално да функционише, али под другим називом, што ће ускоро бити договорено.

Коментари 0
Повезане вијести
Двије особе страдале у саобраћајној несрећи код Прњавора Двије особе страдале у саобраћајној несрећи код Прњавора
Снажно невријеме у Бањалуци Снажно невријеме у Бањалуци
Лена Ковачевић донирала косу за осмијех својих вршњака Лена Ковачевић донирала косу за осмијех својих вршњака
Најчитаније
 • Нелегално саграђени објекат на Тргу краља Александра ће бити уклоњен
  23h 55m
  4
 • Лица ухапшена због дроге у Источном Сарајеву
  5h 18m
  1
 • Страдао деветогодишњи дјечак
  3h 59m
  0
 • Произвођачи романијског кајмака спремни за предстојеће сајмове
  20h 40m
  0
 • Основцима у Источној Илиџи представљена “Чаробна књига” Јелене Глишић (ФОТО)
  19h 35m
  0