Депозити грађана Српске у Сбербанци износе 270 милиона КМ

01.03.2022. 18:48
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Депозити грађана у Сбербанци износе 270 милиона, а банка на рачунима у Централној банци има 320 милиона што значи да ће све иједна марка клијентима бити исплаћена, рекао је данас предсједник Управе Сбербанке у Републици Српској Александар Кесић.

- Повећан је захтјев за исплату депозита од петка. Јуче су нас дочекали редови који данас трају. Све ће бити исплаћено грађанима за то имамо новца - увјерава Кесић.

Како је раније саопштено, Сбербанка Бањалука ће наредних 48 часова радити измијењеним режимом, након чега ће поново функционисати пуним капацитетом.

- Агенција за банкарство Републике Српске покренула је поступак реструктурисања Сбербанке, који почиње данас. У току тог поступка, односно наредних 48 часова, Банка ће радити измијењеним режимом, а послије тога пуним капацитетом - навели су у саопштењу.

Такође, у Одлуци се наводи да је до проблема у пословању банке дошло усљед дешавања на геополитичкој сцени.

- Повећано повлачење депозита изазвано је усљед чињенице што је Европска централна банка, оцијенила да Сбербанк Еуропе АГ не може или вјероватно неће моћи наставити пословање усљед значајног одлива депозита који воде и који ће довести до потпуног нарушавања ликвидносне позиције Сбербанк Еуропе АГ, а исто је потврдио и Јединствени санкцијски механизам - наводи се у Одлуци о покретању поступка реструктуирања над Сбербанк а.д Бањалука, а у којој се истиче и да је до проблема у пословању дошло због дешавања на геополитичкој сцени изазваних сукобима Украјине и Русије те економских и финансијских санкција према Русији.

У претходних неколико дана, у више наврата је истицано да је Сбербанка у Бањалуци здрава, а чињеница је и да је прошлу годину завршила са 18 милиона добити, а ако се узму у обзир финансијски извјештаји, ради се о једној од најликвиднијих банака у БиХ.

- Ова банка је здрава. Ријеч је само о паници и ништа друго. Банка ће преживјети овај удар. Ниједна марка неће бити упропаштена - рекао је Кесић истовремено наглашавајући да тренутно због процеса реструктуирања грађани могу да подигну по 3.000 КМ.

Подсјећамо, јуче је саопштено да Влада Српске преузима Сбербанку у Српској, и то са оснивачким капиталом од 15 милиона КМ, те ће ова банка наставити нормално да функционише, али под другим називом, што ће ускоро бити договорено.

Коментари 0
Повезане вијести
Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ
Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО) Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО)
Из шахта извучено тијело мушкарца Из шахта извучено тијело мушкарца
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    16h 30m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    19h 13m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    14h 5m
    6
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 58m
    0