Direktor UKC-a: Javno ćemo objaviti sve detalje u vezi sa smrću trudnice

01.05.2020. 18:18
0
IZVOR: Glas Srpske

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će insistirati na tome da se otkriju i javno objave svi detalji u vezi sa nedavnom smrću trudnice iz Banjaluke u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Đajić je još jednom izrazio saučešće njenoj porodici i podsjetio da je u UKC formirao komisiju, dodajući da je dobro što je formirana i komisija pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

- Kao rukovodilac zdravstvene ustanove moram da budem nepristrasan i to ću i biti i insistiraću da se svi detalji otkriju i javno objave. Ono što je vrlo bitno to će raditi istražni organi, policija i tužilaštvo i nemoguće je da se tu nešto prikrije, niti mi to želimo - rekao je Đajić naglašavajući da želi da istina o ovom slučaju izađe na vidjelo.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je u skladu sa svojim nadležnostima, a po zahtjevu pravnog zastupnika porodice preminule trudnice Ilijane Manojlović, formiralo komisiju da izvrši vanredni stručni nadzor u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske.

Komisija je po obavljenom stručnom nadzoru dužna da podnese izvještaj Ministarstvu o nađenom stanju i prijedlog mjera koje treba preduzeti ukoliko budu utvrđene nepravilnosti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Komisija će nadzor započeti u ponedjeljak, 4. maja, a završiti najkasnije u roku od 30 dana.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je prije nekoliko dana predmet nakon što je od Policijske uprave Banjaluka zaprimilo medicinsku dokumentaciju o smrti trudnice izuzetu iz UKC-a.

Ilijana Manojlović je preminula u UKC-u 18. aprila, dan nakon prijema u ovu zdravstvenu ustanovu, usljed infekcije, odnosno sepse koja se pojavila nakon obavljenog pregleda. Ona je bila u petom mjesecu trudnoće, a dan ranije preminula je njena beba nedugo nakon što je Manojlovićevoj urađena amniocenteza u UKC-u Srpske.

Iz ove zdravstvne ustanove saopšteno je da su formirali tim za utvrđivanje okolnosti smrti trudnice i da je on već održao prvi sastanaka 22. aprila. Kazali su da do završetka rada tima ne mogu da saopšte više detalja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uručene nagrade "Zlatna sova" i "Sovica" Uručene nagrade "Zlatna sova" i "Sovica"
Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    3h 28m
    0
  • Slani mafini
    12h 49m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    14h 44m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    12h 38m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 7m
    0