Đogo: Ne nametati negativne etikete stradalničkom srpskom narodu

19.04.2024. 16:27
0
IZVOR: srna.rs

Redovni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Vasilija Ostroškog u Foči Darko Đogo rekao je da su Srbi zavjetni narod koji počiva na žrtvi jer je samo u prošlom vijeku bio podvrgnut nedvosmislenom genocidu, te da baš zbog toga i zna cijeniti žrtvu svakog čovjeka.

- Duboko se poklanjamo svakoj nevinoj žrtvi, doživljavajući je kao i našu. Upravo zbog toga nemamo luksuz da dozvolimo da nam neko nametne bilo kakvu vrstu trajne etikete - rekao je Đogo novinarima u Banjaluci, prije okruglog stola koji se održava na Univerzitetu u Banjaluci, povodom najavljenog glasanja o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Đogo je napomenuo da su Srbi na ovim prostorima vijekovima prisutni i istakao da se i riječ Bosna prvi put pojavila upravo u okviru srpskog nacionalnog prostora.

- Mi ćemo kao akademska zajednica da ispratimo uzroke i domete ovoga što nam se plasira. Potrudićemo se da onima koji odlučuju u Republici Srpskoj damo savjete i pomoć da prevaziđemo ovo iskušenje. Živimo u turbulentnim vremenima u kojima je ova rezolucija zapravo zasnovana na mehanizmu na koji nas je upozoravao blaženopočivši patrijarh Pavle - ukazao je Đogo.

On je podsjetio na njegovu ključnu rečenicu o čestitom životu svakog čovjeka, naroda i suživota. "Rekao je: `Ne dozvolite zlu oko vas da pobudi zlo u vama`. Ova rezolucija je upravo namijenjena ekstremizaciji prilika među narodima koji žive na Balkanu i nastavak je kolonijalne politike zavadi pa vladaj", naglasio je Đogo.

On je istakao da je razočaravajuće što mnogi neće da vide da srpski narod želi mir, ljubav i ima kritičko razmišljanje, odnosno sve ono što odlikuje zrele narode i akademsku zajednicu.

- Mi smo ovdje da pošaljemo poruke koje akademska zajednica uvijek šalje, a to su poruke zajedništva, promišljanja, tradicije i identiteta. Citirao bih vladiku Atanasija koji nas je kao studente upozoravao: `Jesu vjetrovi, jesu oluje, jesu zime, ali mi nismo slamke da nas vihorovi odavde razviju. Mi se ne bojimo` - rekao je Đogo.

On je poručio da su Srbi ovdje svoji na svome, da imaju Republiku Srpsku, djecu, ali i grobove predaka.

- Niko nas neće uplašiti, ni otjerati odavde. Voljeli bismo da oni koji ekstremizuju sopstvene grupe, ali i nas, shvate da od toga neće biti ništa - rekao je Đogo.

Univerzitet u Banjaluci organizovao je danas okrugli sto s ciljem zauzimanja stava akademske zajednice Republike Srpske o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Osim članova akademske zajednice Univerziteta, u radu okruglog stola učestvuju i predstavnici Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine u kojem piše da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

Zadužuju se Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica da nastave aktivnosti koje imaju za cilj prezentovanje rezultata rada i Izvještaja Komisije široj domaćoj i međunarodnoj javnosti, navodi se u jednom od zaključaka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nekad Sarajlije, danas poznati Fočaci o egzodusu sarajevskih Srba Nekad Sarajlije, danas poznati Fočaci o egzodusu sarajevskih Srba
Darko Đogo: Sarajevo, iluzijo moja Darko Đogo: Sarajevo, iluzijo moja
Sveti vladika Nikolaj – mjerilo našeg života Sveti vladika Nikolaj – mjerilo našeg života
Najčitanije
 • Bitka za Rogaticu - Jedna od najvećih bitki četnika protiv Nijemaca i ustaša (VIDEO)
  18h 3m
  13
 • Punjene tikvice
  17h 36m
  0
 • Preminula jednogodišnja beba nakon što je otac zaboravio u automobilu
  17h 56m
  0
 • Pad sistema i u BiH
  16h 17m
  1
 • Lukić: Nema većeg sevapa nego nahraniti gladnog (VIDEO)
  8h 44m
  12