Ђого: Не наметати негативне етикете страдалничком српском народу

19.04.2024. 16:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Редовни професор Православног богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи Дарко Ђого рекао је да су Срби завјетни народ који почива на жртви јер је само у прошлом вијеку био подвргнут недвосмисленом геноциду, те да баш због тога и зна цијенити жртву сваког човјека.

- Дубоко се поклањамо свакој невиној жртви, доживљавајући је као и нашу. Управо због тога немамо луксуз да дозволимо да нам неко наметне било какву врсту трајне етикете - рекао је Ђого новинарима у Бањалуци, прије округлог стола који се одржава на Универзитету у Бањалуци, поводом најављеног гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Ђого је напоменуо да су Срби на овим просторима вијековима присутни и истакао да се и ријеч Босна први пут појавила управо у оквиру српског националног простора.

- Ми ћемо као академска заједница да испратимо узроке и домете овога што нам се пласира. Потрудићемо се да онима који одлучују у Републици Српској дамо савјете и помоћ да превазиђемо ово искушење. Живимо у турбулентним временима у којима је ова резолуција заправо заснована на механизму на који нас је упозоравао блаженопочивши патријарх Павле - указао је Ђого.

Он је подсјетио на његову кључну реченицу о честитом животу сваког човјека, народа и суживота. "Рекао је: `Не дозволите злу око вас да побуди зло у вама`. Ова резолуција је управо намијењена екстремизацији прилика међу народима који живе на Балкану и наставак је колонијалне политике завади па владај", нагласио је Ђого.

Он је истакао да је разочаравајуће што многи неће да виде да српски народ жели мир, љубав и има критичко размишљање, односно све оно што одликује зреле народе и академску заједницу.

- Ми смо овдје да пошаљемо поруке које академска заједница увијек шаље, а то су поруке заједништва, промишљања, традиције и идентитета. Цитирао бих владику Атанасија који нас је као студенте упозоравао: `Јесу вјетрови, јесу олује, јесу зиме, али ми нисмо сламке да нас вихорови одавде развију. Ми се не бојимо` - рекао је Ђого.

Он је поручио да су Срби овдје своји на своме, да имају Републику Српску, дјецу, али и гробове предака.

- Нико нас неће уплашити, ни отјерати одавде. Вољели бисмо да они који екстремизују сопствене групе, али и нас, схвате да од тога неће бити ништа - рекао је Ђого.

Универзитет у Бањалуци организовао је данас округли сто с циљем заузимања става академске заједнице Републике Српске о најављеној резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Осим чланова академске заједнице Универзитета, у раду округлог стола учествују и представници Универзитета у Источном Сарајеву, као и Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године у којем пише да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Задужују се Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица да наставе активности које имају за циљ презентовање резултата рада и Извјештаја Комисије широј домаћој и међународној јавности, наводи се у једном од закључака.

Коментари 0
Повезане вијести
Некад Сарајлије, данас познати Фочаци о егзодусу сарајевских Срба Некад Сарајлије, данас познати Фочаци о егзодусу сарајевских Срба
Дарко Ђого: Сарајево, илузијо моја Дарко Ђого: Сарајево, илузијо моја
Свети владика Николај – мјерило нашег живота Свети владика Николај – мјерило нашег живота
Најчитаније
 • Операција Текбир - неуспјели покушај деблокаде Сарајева
  18h 15m
  11
 • “Тражим мужа”: Љепотица из Бањалуке "запалила" друштвене мреже (ФОТО)
  19h 36m
  4
 • Вечерас откривање и освештење споменика породици у Источном Новом Сарајеву
  19h 4m
  0
 • У Источном Новом Сарајеву откривен споменик породици - симбол егзодуса сарајевских Срба (ФОТО)
  7h 8m
  5
 • Земљотрес у БиХ
  11h 12m
  0