Đukanovićev DPS izgubio vlast u Podgorici i još nekoliko opština

24.10.2022. 08:09
0
IZVOR: tanjug.rs

Koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS) crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića izgubila je nakon 24 godine vlast u glavnom gradu Crne Gore Podgorici, kao i u još nekoliko opština, iako je pojedinačno osvojila naviše glasova na lokalnim izborima održanim juče u 14 opština.

Koalicija oko DPS-a je u Podgorici osvojila 24 mandata, dok su većinu osvojile stranke pobjednice parlamentarnih izbora iz 2020. godine -novoosnovani pokret Evropa sa 13 mandata, Demokratski front 11, Demokrate šest, a Građanski pokret URA četiri mandata.

Pad podrške u odnosu na parlamentarne izbore zabilježili su i Demokrate i Građanski pokret URA premijera Dritana Abazovića. Socijalistička narodna partija, koja u aktuelnoj Abazovićevoj vladi ima pet ministara, u Podgorici je ostala ispod cenzusa.

DPS je vlast izgubio i u Pljevljima, Danilovgradu, Žabljaku, Kolašinu i Zeti, koja je doskoro bila gradska opština u Podgorici.

U Budvi je, prema preliminarnim podacima, apsolutnu vlast osvojio Demokratski front (DF), kao i u novoformiranoj Opštini Zeta.

Đukanovićev DPS zadržao je vlast u Baru, Bijelom Polju i Plavu, gdje je osvojio većinu sa koalicionim partnerima.

U Danilovgradu, Kolašinu, Pljevljima, Žabljaku, o vlasti će pregovarati Demokratski front, Demokrate i Evropa sad, iako je DPS pojedinačno osvojila najviše glasova.

U Tivtu u kojem je pojedinačno osvojila najviše mandata, DPS će pokušati da nađe partnere za formiranje vlasti.

U Rožajama je apsolutnu vlast osvojila Bošnjačka stranka, a u Plužinama Socijalistička narodna partija, koja u tom gradu vlada duže od dve decenije.

U Šavniku zbog zatvaranja nekoliko biračkih mesta izborni proces nije završen.

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 31m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    10h 29m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    18h 55m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    17h 10m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    18h 49m
    0