"Dnevnik ratnog hirurga" objavljen i na engleskom jeziku

10.03.2021. 19:00
0
IZVOR: SRNA

U izdavaštvu Novinske agencije Republike Srpske SRNA objavljena je knjiga na engleskom jeziku "Dnevnik ratnog hirurga", čuvenog srpskog doktora Miodraga Lazića.

- Objavljivanjem ovog izdanja na engleskom jeziku učinili smo da ovo veliko djelo našeg legendarnog ratnog hirurga bude dostupno široj čitalačkoj publici u svijetu -  rekao je ovim povodom vršilac dužnosti generalnog direktora Srne Jovan Cvjetković.

Grafičku pripremu ovog izdanja uradio je "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva" Istočno Sarajevo.

Knjiga je štampana u štampariji "Dnevnih nezavisnih novina" u tiražu od 700 primjeraka, a štampanje knjige finansijski je pomogla Skupština grada Istočno Sarajevo.

- Na ovaj način će jeziva istina o stradanju sarajevskih Srba u grotlu građanskog rata u BiH i o nadljudskoj borbi zdravstvenih radnika u ratnim bolnicama biti dostupna i svjetskoj javnosti -  istakao je urednik ovog izdanja Branislav Ilić.

Veći dio tiraža biće poklonjen diplomatama u ambasadama i predstavništvima u BiH.

SRNA je u junu prošle godine objavila drugo izdanje knjige doktora Lazića "Dnevnik ratnog hirurga", a odštampano je 5.000 primjeraka.

Čuveni srpski hirurg Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila u Nišu od posljedica virusa korona.

Tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio je ratni hirurg - dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj gdje je spasio brojne živote.

Lazić je kao hirurg učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se dobrovoljno javio u ratnu bolnicu "Koran" na Palama. Jedan je od osnivača Ratne bolnice "Žica" u Blažuju kod Sarajeva, na prvoj liniji fronta.

U toj zdravstvenoj ustanovi ostao je 40 mjeseci i obavio više od 3.500 operacija.

Za sve vrijeme boravka na ratištima doktor Lazić je vodio svoj ratni dnevnik. Jedan dio tog dnevnika vodio je u pisanom obliku, a kad ne bi stizao od posla i obaveza, na kraju dana diktirao bi u svoj diktafon najznačajnije utiske koji su obilježili taj dan.

Kao veliki prijatelj tadašnje Srpske novinske agencije - SRNA, koja je bila smještena u Palama, odlučio je da objavi dnevnik u agencijskom "aranžmanu".

Izvršena je i kompletna grafička priprema i 1996. godine knjiga "Dnevnik ratnog hirurga" /Knin 1991-Srpsko Sarajevo 1996/ ugledala je svjetlost dana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO) Četiri godine od smrti doktora Laze: Ilidža pamti svoje junake (FOTO)
Doktor Miodrag Lazić - anđeo spasa za Srbe preko Drine Doktor Miodrag Lazić - anđeo spasa za Srbe preko Drine
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    18h 36m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    20h 9m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    16h 35m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    18h 48m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    9h 17m
    3