Do 25. marta prijave za podsticaje za kapitalne investicije

13.03.2020. 14:16
0
IZVOR: Srna

Do 25. marta je otvoren javni poziv za podsticaje za kapitalne investicije, putem kojeg je moguće dobiti podsticaje za, između ostalog, nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, opreme za navodnjavanje i podizanje višegodišnjih zasada.

Rukovodilac Područne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Jelena Mićić rekla je "Srni" da su ovim javnim pozivom definisane vrste kapitalnih investicija i njihova visina, kao i lica koja imaju pravo na njih, način podnošenja prijava, pribavljanja potrebne dokumentacije i dokaza o investiranim sredstvima.

- Podsticaji se ostvaruju za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, opreme u stočarskoj proizvodnji, izgradnju novih objekata u stočarstvu, nabavku protivgradne mreže, investicije u izgradnji plastenika i nabavku opreme za plastenike - navela je Mićićeva.

Ona je rekla da se podsticaji ostvaruju i za ulaganja u nabavku opreme za navodnjavanje, u preradu poljoprivrednih proizvoda, podizanje višegodišnjih zasada, nabavku kvalitetnih priplodnih junica i bikova tovnih rasa, te za adaptaciju, izgradnju i opremanje ribogojilišta.

Mićićeva je naglasila da su podsticajna sredstva u Republici Srpskoj u ovoj godini u odnosu na prošlu veća za četiri miliona KM i sada iznose 75 miliona KM.

- Bitno je naglasiti da su prema novom pravilniku prepoznate potrebe proizvođača iz područja u kojima su otežani uslovi za razvoj poljoprivrede, poput naše regije i Hercegovine, ili mjesta sa nadmorskom visinom iznad 600 metara, te za njih postoje posebne mjere - istakla je Mićićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske putem Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi nastoji da animira što više mladih poljoprivrednih proizvođača jer se oni brže prilagođavaju novim tehnologijama, pa mlađima od 40 godina daju veće podsticaje.

Ona je podsjetila da su predstavnici Područne jedinice Sokolac u proteklih mjesec dana poljoprivrednim proizvođačima sa područja Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije predstavili Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2020. godinu i Pravilnik o kapitalnim investicijama u 2020. godini.

- Tom prilikom su poljoprivredni proizvođači na dvije regije informisani i o aktuelnim projektima u poljoprivredi koji se odnose na realizaciju biznis-planova i razvoja klastera u poljoprivredi u okviru Projekta razvoja ruralne konkurentnosti
 RCDP-IFAD - rekla je Mićićeva.

Mićićeva je naglasila da su stručnjaci Područne jedinice Sokolac i profesori sa poljoprivrednih fakulteta iz Istočnog Sarajeva i Zagreba ovaj period iskoristili za stručna predavanja iz različitih oblasti.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, Područna jedinica Sokolac, djeluje na području 12 opština Sarajevsko-romanijske i dijela Gornjodinske regije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
Obilježene 22 godine od smrti Željka Markovića Obilježene 22 godine od smrti Željka Markovića
Najčitanije
  • Havana - torta nad tortama
    10h 22m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
    6h 39m
    0
  • Zaboravljeni korijeni: Manastir Liplje - Teslić (VIDEO)
    9h 30m
    0
  • Detalji nesreće na Zlatiboru: Dječak se utopio na bazenu
    23h 31m
    0
  • Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu
    10h 20m
    0