Do kada će deponija u Krupačkim stijenama da truje stanovništvo? (FOTO/VIDEO)

10.07.2023. 10:06
3
IZVOR: katera.news

Priča o deponiji otpada u Krupačkim stijenama godina popunjava redove štampe i portala. Ova deponija je od korita rijeke Željeznice udaljena svega petnaestak metara, napravljena je u srcu prirode i na izvorištima rijeka.

Unazad godinama, u prosjeku skoro svaki dan na deponiju se istovarao medicinski, patološki, hemijski otpad i teški metali, na koji se, potom, navlačio komunalni. Dodatni problem predstavljalo je to što se u okviru ove deponije nalazila i spalionica guma na kojoj su često izbijaju požari koji su dovodili do velikih ekoloških katastrofa za biljni i životinjski svijet.

Sama deponija "Krupačke stijene" nalazi se u blizini naseljenih mjesta Krupca i Vojkovića, i godinama zabrinjava njihove stanovnike, ali i sve građane Istočnog Sarajeva, pa i Sarajevskog polja.

I koliko god građani glasno govorili o problemima i o tome da ova deponija nastavlja da truje, vlasti kao da sve manje žele da čuju. Iz godine u godinu, situacija je sve alarmantnija, a vlasti sve nezainteresovanije za rješavanje problema. Deponijom se niko ne bavi, a građani strijepe od „ekološke bombe“ koja bi nanijela nepopravljivu štetu životnoj sredini i direktno uticala na zdravlje stanovnika.

Posljednji u nizu problema je požar koji je u subotu izbio na deponiji i koji je onemogućio normalan život stanovnicima Krupca i Vojkovića. Oni se danima guše u smradu i dimu koji dopire sa ove deponije. Zar osnovno ljudsko pravo nije pravo na čist vazduh?

Mještani Krupca i Vojkovića s kojima je ekipa "Katere" razgovara s pravom se pitaju kako vlast ima hrabrost da, iz samo njima poznatih razlog, ne preduzima ništa u zaštiti stanovništa.

Jedan od zabrinutih i ogorčenih mještana, dobro upoznatih sa dešavanjima na deponiji, je i Vladimir Lubura, predsjednik Ekološkog pokreta „Krupac“.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Lubura je zatražio hitan sastanak sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem i načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo, a sve s ciljem sprečavanja da tempirana bomba zvana deponija „Krupačke stijene“ eksplodira.

- Već dva dana sa deponije izlazi crni dim koji se nadvije nad obližnjim mjestima i niko od nas ne može otvoriti prozor, a o izlasku vani tada ni ne pomišljamo. Guši nas, ne možemo disati – ogorčeno govori Lubura.

Pošto se radi o kanjonu, on predstavlja vrata Sarajevskog polja i naseljenih mjesta i kretanje vazdušnih struja je uvijek od deponije ka Krupcu i Vojkovićima, a kada se ona zapali, cijela kotlina bude od dima od koga se ne može disati.

Lubura ističe da je, kao predsjednik Ekološkog pokreta „Krupac“, 2021. godine od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i OESC-a u BiH obezbijedio pola miliona maraka za sanaciju tri deponije, u Rogatici, Palama i Krupcu.

- Do sanacije nije došlo jer je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zabranilo ugalanje u nelegalne deponije, što ova u Krupačkim stijenama i jeste – rekao je on.

I onda dolazimo do paradoksalne situacije u kojoj deponija bez dozvole i dalje radi nelegalno.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

- Deponija mora postojati, to je svima jasno, ali njom treba stručno rukovoditi. Situaciju je dodatno pogoršavala i spalionica guma na deponiji, odnosno pogona za reciklažu guma, a zagađenje vazduha je bilo takvo da je onemogućavalo normalan život u našem naselju. Spalionica je u novembru prošle godine u potpunosti izgorjela – rekao je Lubura.

Kako tvrdi naš sagovornik, građani okupljeni oko Ekološkog pokreta „Krupac“ godinama upozoravaju na alarmantno stanje i kucaju na mnoga vrata koja im ostaju zatvorena.

- Samo želimo, bez obzira ko bio na vlasti, da se riješi problem ove deponije kako posljedice ne bi bile nesagledive – zaključio je on.

Nažalost, zbog interesa vlasti svi trpe teške posljedice, dok je stanovništvu cijele Sarajevske regije ugroženo zdravlje.

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Pero 08.09.2023. 09:33
    @voxpopuli
    Izvor nastajanja su stranke, ne kuće
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 28.08.2023. 07:56
    Rješenje problema je u reciklaži većine otpada i njegovom razvrstavanju na samom izvoru nastajanja tj.u kućama.
  • Generic placeholder image
    U prolazu 07.08.2023. 10:06
    Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Neće još dugo. Samo dok bude stanovništva.
Povezane vijesti
Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO) Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO)
Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci
Novi ekološki problem u Istočnom Sarajevu: Slivanje ocjednih voda iz deponije otpada u Krupačkim stijenama Novi ekološki problem u Istočnom Sarajevu: Slivanje ocjednih voda iz deponije otpada u Krup...
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    15h 14m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    15h 28m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    15h 20m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    17h 45m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    6h 9m
    0