Do utorka prijave za plivanje za Časni krst na Bioštici

11.01.2024. 08:56
0
IZVOR: srna.rs

Na rijeci Bioštici u sokolačkom mjestu Knežina ove godine će četvrti put biti održano plivanje za Časni krst, a zainteresovani se mogu prijaviti do utorka, 16. januara, izjavio je Srni jedan od inicijatora plivanja Miroslav Nešković.

Nešković, koji je i višegodišnji učesnik plivanja za Časni krst, podsjetio je da je lani u bogojavljenskom plivanju na Bioštici učestvovao 31 plivač, a ove godine nada se još većem broju.

Prema njegovim riječima, učesnici se mogu prijaviti pozivom na broj telefona 066/035-017 i za sve njih su obezbijeđeni ručak i prikladni pokloni, a za posjetioce kuvano vino i čaj.

Organizator ovogodišnjeg plivanja za Časni krst je sokolačko Udruženje građana "Sveti Vasilije Ostroški", uz podršku opštine Sokolac.

Plivanju će prethoditi liturgija u Manastiru Presvete Bogorodice u Knežini od 9.00 časova i svečana litija od ovog hrama do mjesta na kojem će biti obavljen čin osveštanja vode i spuštanja Časnog krsta u rijeku.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja 19. januara Bogojavljenje - praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista je na rijeci Jordan krstio Jovan Krstitelj koji je krštavao ljude, pripremajući ih tako za dolazak Mesije.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol vjere.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“ Obilježen Dan škole i krsna slava SŠC „Vasilije Ostroški“
Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška Marijana Mijatović kadetski prvak BiH u disciplini vazdušna puška
Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 4m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    21h 37m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 3m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 16m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    10h 45m
    3