Dodikov veto nije prihvaćen u Narodnoj skupštini Republike Srpske

20.06.2022. 15:28
2
IZVOR: srna.rs

Narodna skupština Republike Srpske danas nije dvotrećinskom većinom usvojila odluku o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju veoma štetnom po vitalne interese Srpske odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije.

Od ukupno 62 prisutna poslanika, svi su glasali, a veto je podržao 51 poslanik, niko nije bio protiv, dok je uzdržano bilo 11 poslanika.

Dodik je ranije, u obrazloženju veta na odluku Predsjedništva BiH, naveo brojne nedostatke u vezi sa sporazumom BiH i Velike Britanije, a tiču se derogiranja nadležnosti i mišljenja Srpske, uz napomenu da ovakvi trgovinski sporazumi kojima se dozvoljava bescarinski uvoz određenih proizvoda, među kojima i poljoprivrednih i prehrambenih, uzrokuju /in/direktnu štetu po sektor poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj.

Srpski član Predsjedništva BiH uložio je veto na odluku koju je 8. juna Predsjedništvo BiH usvojilo, bez konsenzusa.

Prema Ustavu BiH, Narodna skupština razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i da ju je potvrdila dvotrećinskom većinom od najmanje 56 poslanika, osporena odluka Predsjedništva BiH ne bi stupila na snagu. S obzirom na to da prilikom glasanja nije bilo dvotrećinske većine za veto Milorada Dodika, odluka Predsjedništva postaje važeća.

Nakon glasanja o apsolviranom dnevnom redu, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Denis Šulić zaključio je rad 32. posebne sjednice parlamenta.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    A 20.06.2022. 18:36
    Uzeli pare od britanaca I sada igraju uz njihovu muziku, nema nazad.
    Izbori idu pomesti ih jednom za uvijek.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 20.06.2022. 15:50
    Izdajnici nemaju mjere, od opozicije Dodiku postali su opozicija srpskom narodu, britanske sluge. Mada bih volio da je neko bolji umjesto Dodika ali ovi su dno.
Povezane vijesti
Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici
Šta piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova u vezi sa Srebrenicom Šta piše u prijedlogu zaključaka poslaničkih klubova u vezi sa Srebrenicom
Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci Dodik pozvao na usvajanje izvještaja Međunarodne komisije o Srebrenici i na miting u Banjaluci
Najčitanije
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    19h 38m
    0
  • U utorak ispraćaj prote Voja Čarkića
    19h 9m
    2
  • Obilježena krsna slava i Dan opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    15h 25m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    19h 32m
    0
  • Poziv babice jedan od najljepših, najhumanijih i najodgovornijih poziva
    11h 20m
    2