Dostojevski - rodonačelnik psihološkog romana

11.11.2020. 08:56
0
IZVOR: SRNA

Ruski književni klasik Fjodor Mihailovič Dostojevski /1821-1881/, prema mnogim kritičarima jedan od najvećih pisaca svih vremena, rođen je na današnji dan 1821. godine.

Dostojevski je hapšen kao učesnik utopijsko-socijalističkog kružoka Mihaila Vasiljeviča Petraševskog Butaševiča i osuđen na smrt 1849. godine, ali je kazna zamijenjena progonstvom u Sibir, gdje je proveo 10 godina.

Njegova rana djela inspirisana su socijalnim tragedijama malih ljudi. Osnovne odlike njegove literature - poniranje u podsvijest, traganje za korijenima ljudske tragike, fenomen religije i veza čovjeka i Boga predstavljaju glavnu preokupaciju modernog romana, a na svjetsku literaturu uticao je više nego ijedan drugi pisac.

Duboko je, kao niko ni prije ni poslije njega, ponirao u ljudsku psihu i rasvjetljavao tajnu ljudske prirode.

Napisao je romane: "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Zli dusi", "Mladić", "Kockar", "Idiot", "Dvojnik", "Netočka Nezvanova" /nedovršen/, "Zapisi iz mrtvog doma" i "Selo Stepančikovo i njegovi žitelji". Od pripovjedaka je, između ostalog, napisao: "Bijele noći" i "Ujkin san", a bavio se i publicistikom /"Piščev dnevnik" i "Politički zapisi"/.

Dostojevski je jedan od najuticajnijih pisaca ruske književnosti. Prema širini i značaju uticaja, posebno u modernizmu, bio je svjetski pisac u rangu Vilijema Šekspira i Migela de Servantesa.

Realizam Dostojevskog predstavlja svojevrsni prelaz ka modernizmu jer njegovo stvaranje upravo u epohi modernizma postaje neka vrsta uzora načina pisanja.

Utemeljivač je psihološkog romana, a, prema mnogima, i preteča egzistencijalizma.

Veliki dio života bio je u lošoj finansijskoj situaciji, a morao je da izdržava i porodicu preminulog brata.

Dostojevski je često bio depresivan, kockao se i stalno vraćao dugove.

Jedno od najpoznatijih djela Dostojevskog "Zločin i kazna" napisano je u rekordno kratkom roku i brzo objavljeno kako bi pisac uspio da vrati kockarske dugove, a pošto ih je otplatio ponovo je ostao bez novca.

Taj roman je Dostojevskom donio slavu, ali ga nije spasio bijede.

Izdavač ga je ucjenjivao i nudio 3.000 rubalja za pravo da izdaje njegova djela, ali uz obavezu da napiše još jedan roman.

Nemajući izbora, Dostojevski je pristao. U isto vrijeme je napisao i knjigu "Kockar" zbog ugovora sa svojim izdavačem.

Za vrijeme srpsko-turskog rata /1876-1877/ više puta je pisao o Srbiji i Crnoj Gori i dobrovoljcima.

Preminuo je 9. februara 1881. godine u Sankt Peterburgu od posljedica krvarenja uzrokovanog epileptičnim napadom. Poslije dva dana, njegovo tijelo je ispratila na groblje bezbrojna masa naroda, monaštva i sveštenstva.

Sahranjen je na groblju Tihvin, pri Manastiru Aleksandra Nevskog. Procjenjuje se da je 40.000 ljudi prisustvovalo sahrani ovog književnog velikana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
"Kad ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, ti mu pokaži hiljadu razloga za osmijeh!" "Kad ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, ti mu pokaži hiljadu razloga za osmijeh!"
Miloš Obrenović - ratnik, političar, knez Miloš Obrenović - ratnik, političar, knez
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    4h 30m
    0
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    19h 24m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    5h 23m
    2
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    23h 46m
    4
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    4h 47m
    2