Društvene mreže prouzrokuju usamljenost i depresiju?

20.03.2024. 15:30
0
IZVOR: glassrpske.com

Iako su društvene mreže prvobitno obećavale povezanost i socijalnu interakciju, sve više mladih se suočava sa dubokom usamljenošću i depresijom dok skroluju kroz svoje "fidove".

Umjesto da osjećaju radost ili saosjećanje prema sreći drugih, često se suočavaju sa osjećajem zavisti, ljubomore i čak osude. Ovo nije samo posljedica konzumiranja savršenih slika i života drugih koje su često nerealne, već i nedostatka stvarne interakcije i dubljih međuljudskih odnosa.

Studije su pokazale alarmantne trendove – nivoi anksioznosti, depresije i nepovjerenja među mladima su u porastu. Vrijeme provedeno pred ekranom, naročito na društvenim mrežama, sve više zamjenjuje aktivnosti na otvorenom i prave socijalne interakcije. Ova izolacija dovodi do osjećaja isključenosti i nedostatka pripadnosti, što dodatno pogoršava mentalno blagostanje mladih.

Jedan od ključnih problema je nedostatak empatije koji se javlja kod mladih koji su često skloni saosjećanju sa drugima u stvarnom životu, ali manje u virtuelnom svijetu. Ovo dalje podriva razumijevanje i poštovanje drugih, što može dovesti do nepovjerenja i izolacije.

Osim toga, istraživanja su pokazala da korišćenje društvenih medija može izazvati pad samopouzdanja kod mladih, jer su konstantno izloženi savršenim slikama i životima drugih, čime se stvara osjećaj nedostatka i neuspjeha.

Zbog svega ovoga, potrebno je preduzeti sistematske korake kako bi se riješili negativni uticaji društvenih medija na mentalno zdravlje mladih. To uključuje pravilno obrazovanje o zdravoj upotrebi društvenih mreža, podršku porodica i škola, kao i angažovanje regulatornih tijela i platformi društvenih medija kako bi se zaštitilo mentalno blagostanje mladih i promovisala pozitivna i odgovorna upotreba tehnologije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dopisivao se sa prevarantom misleći da je žena i ostao bez 3.500 KM Dopisivao se sa prevarantom misleći da je žena i ostao bez 3.500 KM
Zloupotreba imena patrijarha na lažnim nalozima na mrežama Zloupotreba imena patrijarha na lažnim nalozima na mrežama
“Duhoklonuće” će teško zamijeniti riječ “depresija” “Duhoklonuće” će teško zamijeniti riječ “depresija”
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    17h 19m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    18h 30m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    19h 56m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    20h 1m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    19h 29m
    0