Друштвене мреже проузрокују усамљеност и депресију?

20.03.2024. 15:30
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Иако су друштвене мреже првобитно обећавале повезаност и социјалну интеракцију, све више младих се суочава са дубоком усамљеношћу и депресијом док скролују кроз своје "фидове".

Умјесто да осјећају радост или саосјећање према срећи других, често се суочавају са осјећајем зависти, љубоморе и чак осуде. Ово није само посљедица конзумирања савршених слика и живота других које су често нереалне, већ и недостатка стварне интеракције и дубљих међуљудских односа.

Студије су показале алармантне трендове – нивои анксиозности, депресије и неповјерења међу младима су у порасту. Вријеме проведено пред екраном, нарочито на друштвеним мрежама, све више замјењује активности на отвореном и праве социјалне интеракције. Ова изолација доводи до осјећаја искључености и недостатка припадности, што додатно погоршава ментално благостање младих.

Један од кључних проблема је недостатак емпатије који се јавља код младих који су често склони саосјећању са другима у стварном животу, али мање у виртуелном свијету. Ово даље подрива разумијевање и поштовање других, што може довести до неповјерења и изолације.

Осим тога, истраживања су показала да коришћење друштвених медија може изазвати пад самопоуздања код младих, јер су константно изложени савршеним сликама и животима других, чиме се ствара осјећај недостатка и неуспјеха.

Због свега овога, потребно је предузети систематске кораке како би се ријешили негативни утицаји друштвених медија на ментално здравље младих. То укључује правилно образовање о здравој употреби друштвених мрежа, подршку породица и школа, као и ангажовање регулаторних тијела и платформи друштвених медија како би се заштитило ментално благостање младих и промовисала позитивна и одговорна употреба технологије.

Коментари 0
Повезане вијести
Дописивао се са преварантом мислећи да је жена и остао без 3.500 КМ Дописивао се са преварантом мислећи да је жена и остао без 3.500 КМ
Злоупотреба имена патријарха на лажним налозима на мрежама Злоупотреба имена патријарха на лажним налозима на мрежама
“Духоклонуће” ће тешко замијенити ријеч “депресија” “Духоклонуће” ће тешко замијенити ријеч “депресија”
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    1h 8m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    19h 30m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    20h 45m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    16h 38m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    19h 44m
    1