Dubrovnik: Spuštene cijene do 60%, gosti ipak ne dolaze

13.07.2020. 11:02
0
IZVOR: Glas Srpske

Grad Dubrovnik, jedna od najznačajnijih turističkih prestonica hrvatskog primorja, bilježi rekordno nisku posjetu turista ove sezone zbog pandemije korona virusa.

Prema podacima sistema za prijavu i odjavu gostiju "eVisitor", 5. jula 2020. godine u Dubrovniku je boravilo 2.145 gostiju, što je tek 13 odsto od broja gostiju prošle godine koji su boravili u tom gradu na taj dan 2019. godine, kada su ostvarena 24.824 noćenja.

Iz Turisticke zajednice Dubrovnika navode da su u hotelskom smještaju u tom gradu trenutno najbrojniji gosti iz Njemačke, Hrvatske i BiH, a u privatnom smještaju najviše borave Nijemci, Francuzi i Poljaci.

Boljoj situaciji su se početkom sezone nadali i dubrovački ugostitelji, prenosi portal "Indeks".

Predsjednik Udruženja ugostitelja Dubrovnika i vlasnik taverne "Otto" Ante Vlašić kaže da trenutni prihodi koje ostvaruju neće biti dovoljni za pokrivanje osnovnih troškova.

- Većina mojih kolega ostvaruje promet i prihode u visini do 10 odsto u odnosu na one prošlogodišnje. Otprilike se to poklapa i sa brojem gostiju koji dolaze u Dubrovnik... Možda je taj procenat čak i nešto manji, jer smo izgubili dnevne izletnike, na primjer iz BiH i Crne Gore, kao i kruzerske goste - izjavio je Vlašić za "Dubrovački dnevnik".

Na novonastalu situaciju se, kako kaže, niko nije pripremio, posebno jer je prošla sezona bila rekordna, a za ovu je čak bilo najavljeno smanjenje PDV-a, što bi ugostiteljima bila dodatna olakšica.

U odnosu na restorane, nešto bolje stoje kafići koji rade cijele godine i u koje zalazi lokalno stanovništvo.

Potpredsjednik strukovne grupe turističkih agencija pri Hrvatskoj privrednoj komori i vlasnica turističke agencije za iznajmljivanje "Dominium travel" Slavica Grkeš kaže da pad prometa njihove agencije do 1. jula iznosi 94,67 odsto.

- Što se tiče iznajmljivanja, više rezervacija bilježimo na Mljetu i Pelješcu nego u Dubrovniku, a one koje se odnose na Dubrovnik su uglavnom ''last minute'' noćenja i za jedinice koje imaju parking. Prodaje se najjeftiniji i najluksuzniji smještaj koji imamo u ponudi - kazala je Grkeš.

Kada je riječ o cijenama, ona tvrdi da su ih spustili gotovo svi, neki čak i do 60 procenata, dok su drugi odlučili da ne iznajmljuju svoje stambene jedinice u turističke svrhe.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obnovljen parohijski dom u srpskom selu Otišić u Dalmaciji Obnovljen parohijski dom u srpskom selu Otišić u Dalmaciji
Državljane BiH ulazak u Hrvatsku koštaće 7 evra Državljane BiH ulazak u Hrvatsku koštaće 7 evra
Snijeg pao u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj: Evo kada se prve pahulje mogu očekivati u BiH (FOTO) Snijeg pao u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj: Evo kada se prve pahulje mogu očekivati u BiH...
Najčitanije
 • Najugroženijima 200 kilograma svinjskog mesa
  10h 1m
  6
 • Teatar u sarajevskih Srba
  1h 36m
  0
 • Džudo klub „Romanija“ iz Pala uspješan u Vojkovićima
  5h 58m
  0
 • Završeni četvrti "Dani Sloge" u Sabornoj crkvi u Sarajevu
  8h 6m
  0
 • Japanski navijači otkrili zašto ostaju čistiti stadione nakon utakmica
  8h 23m
  0