Дубровник: Спуштене цијене до 60%, гости ипак не долазе

13.07.2020. 11:02
0
ИЗВОР: Глас Српске

Град Дубровник, једна од најзначајнијих туристичких престоница хрватског приморја, биљежи рекордно ниску посјету туриста ове сезоне због пандемије корона вируса.

Према подацима система за пријаву и одјаву гостију "еВиситор", 5. јула 2020. године у Дубровнику је боравило 2.145 гостију, што је тек 13 одсто од броја гостију прошле године који су боравили у том граду на тај дан 2019. године, када су остварена 24.824 ноћења.

Из Туристицке заједнице Дубровника наводе да су у хотелском смјештају у том граду тренутно најбројнији гости из Њемачке, Хрватске и БиХ, а у приватном смјештају највише бораве Нијемци, Французи и Пољаци.

Бољој ситуацији су се почетком сезоне надали и дубровачки угоститељи, преноси портал "Индекс".

Предсједник Удружења угоститеља Дубровника и власник таверне "Отто" Анте Влашић каже да тренутни приходи које остварују неће бити довољни за покривање основних трошкова.

- Већина мојих колега остварује промет и приходе у висини до 10 одсто у односу на оне прошлогодишње. Отприлике се то поклапа и са бројем гостију који долазе у Дубровник... Можда је тај проценат чак и нешто мањи, јер смо изгубили дневне излетнике, на примјер из БиХ и Црне Горе, као и крузерске госте - изјавио је Влашић за "Дубровачки дневник".

На новонасталу ситуацију се, како каже, нико није припремио, посебно јер је прошла сезона била рекордна, а за ову је чак било најављено смањење ПДВ-а, што би угоститељима била додатна олакшица.

У односу на ресторане, нешто боље стоје кафићи који раде цијеле године и у које залази локално становништво.

Потпредсједник струковне групе туристичких агенција при Хрватској привредној комори и власница туристичке агенције за изнајмљивање "Доминиум травел" Славица Гркеш каже да пад промета њихове агенције до 1. јула износи 94,67 одсто.

- Што се тиче изнајмљивања, више резервација биљежимо на Мљету и Пељешцу него у Дубровнику, а оне које се односе на Дубровник су углавном ''ласт минуте'' ноћења и за јединице које имају паркинг. Продаје се најјефтинији и најлуксузнији смјештај који имамо у понуди - казала је Гркеш.

Када је ријеч о цијенама, она тврди да су их спустили готово сви, неки чак и до 60 процената, док су други одлучили да не изнајмљују своје стамбене јединице у туристичке сврхе.

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег у Хрватској Снијег у Хрватској
Снажно невријеме погодило Хрватску Снажно невријеме погодило Хрватску
У жељезничкој несрећи погинули жена и дијете У жељезничкој несрећи погинули жена и дијете
Најчитаније
 • Преминуо др Дејан Кафка
  22h 48m
  8
 • Јовичић повлачи кандидатуру, из ДНС-а позвали да гласају за Тривићеву?
  23h 58m
  4
 • Упуцан Радоје Звицер, шеф кавачког клана тешко рањен?
  15h 53m
  0
 • ОО СДС Калиновик: Спрема се велика изборна превара
  22h 19m
  7
 • Серијски силоватељ Игор Милошевић поново иза решетака
  19h 37m
  0