Duhovno sabranje i molitveno sjećanje u Ulogu (FOTO)

22.09.2023. 15:03
0
IZVOR: radionevesinje.com

Duhovnim sabranjem i molitvenim sjećanjem u Ulogu juče je proslavljena Mala Gospojina i 141. godišnjica Uloškog ustanka, takozvane Druge nevesinjske puške.

Svetu liturgiju u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služio je kalinovački paroh Milan Milanović. Nakon bogosluženja, u mjesnom groblju kod spomenika harambaši Peru Tunguzu, održan je pomen i iskazana počast serdaru nevesinjskom i zagorskom.

Kod spomen-ploče hercegovačkim ustanicima predstavnici opština i boračkih organizacija Kalinovik i Nevesinje položili su cvijeće.

Slika

Foto: radionevesinje.com

Jedan od organizatora skupa, dugogodišnji uloški učitelj u penziji Milan Vujović, rekao je da ovim okupljanjem žele da ožive kulturu sjećanja na jedan od najznačajnijih događaja iz srpske istorije u drugoj polovini 19. vijeka. Izrazio je nadu da će ovo obilježavanje prerasti u tradiciju. Vujović je podsjetio na istorijske činjenice iz 1882. godine, posebno citirajući proklamaciju starješina Uloškog ustanka objavljenu iste godine u beogradskoj "Borbi".

- Iz ovog dokumenta je vidljiva svjesnost i opredijeljenost naših hrabrih predaka da se suprostave moćnoj carevini, iako su znali da su njihove šanse na bojnom polju male - naglasio je Vujović.

Nataša Gligorić, praunuka jednog od vođa Prve i Druge Nevesinjske puške, kaže da je postavljanje spomen-ploče ustanicima u maju ove godine motivisalo potomke i mještane da se značajnije uključe u obilježavanje Uloškog ustanka. Gligorićeva je podsjetila da je ustanak počeo 10. januara 1882. godine napadom na žandarmerijsku stanicu u Ulogu.

Slika

Foto: radionevesinje.com

- Oko 1000 srpskih ratnih dobrovoljaca Hercegovine zajedno sa muslimanima ovog kraja diglo se protiv austrougarske okupacione vlasti. Do tog momenta tiho je vrilo narodno nezadovoljstvo pod tuđinskom okupacijom, a donošenjem zakona o obaveznom služenju vojnog roka za sve punoljetne muškarce revolt je kulminirao - navela je Gligorićeva, dodajući da je ustanak je ugušen u aprilu 1882. godine velikom vojnom silom bez bilo čije pomoći, mada su ustanici još nekoliko mjeseci nastavili gerilski način borbe.

Ona je istakla da je Uloški ustanak pokazao da se nevesinjski kraj nije umorio od ratova i da je uvijek bio spreman da prolije vlastitu krv za opštu patriotsku stvar.

Svečanost je završena uz trpezu ljubavi i prijateljske razgovore.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sveta liturgija i pomen u selu Romani kod Uloga (FOTO) Sveta liturgija i pomen u selu Romani kod Uloga (FOTO)
Danas Mala Gospojina Danas Mala Gospojina
Sutra Mala Gospojina Sutra Mala Gospojina
Najčitanije
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    10h 48m
    0
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    6h 45m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    12h 52m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    10h 6m
    0
  • Odličnim učenicima 50 odsto jeftinije polaganje vozačkog ispita
    9h 4m
    0