Духовно сабрање и молитвено сјећање у Улогу (ФОТО)

22.09.2023. 15:03
0
ИЗВОР: radionevesinje.com

Духовним сабрањем и молитвеним сјећањем у Улогу јуче је прослављена Мала Госпојина и 141. годишњица Улошког устанка, такозване Друге невесињске пушке.

Свету литургију у Цркви Светог Василија Острошког служио је калиновачки парох Милан Милановић. Након богослужења, у мјесном гробљу код споменика харамбаши Перу Тунгузу, одржан је помен и исказана почаст сердару невесињском и загорском.

Код спомен-плоче херцеговачким устаницима представници општина и борачких организација Калиновик и Невесиње положили су цвијеће.

Слика

Фото: radionevesinje.com

Један од организатора скупа, дугогодишњи улошки учитељ у пензији Милан Вујовић, рекао је да овим окупљањем желе да оживе културу сјећања на један од најзначајнијих догађаја из српске историје у другој половини 19. вијека. Изразио је наду да ће ово обиљежавање прерасти у традицију. Вујовић је подсјетио на историјске чињенице из 1882. године, посебно цитирајући прокламацију старјешина Улошког устанка објављену исте године у београдској "Борби".

- Из овог документа је видљива свјесност и опредијељеност наших храбрих предака да се супроставе моћној царевини, иако су знали да су њихове шансе на бојном пољу мале - нагласио је Вујовић.

Наташа Глигорић, праунука једног од вођа Прве и Друге Невесињске пушке, каже да је постављање спомен-плоче устаницима у мају ове године мотивисало потомке и мјештане да се значајније укључе у обиљежавање Улошког устанка. Глигорићева је подсјетила да је устанак почео 10. јануара 1882. године нападом на жандармеријску станицу у Улогу.

Слика

Фото: radionevesinje.com

- Око 1000 српских ратних добровољаца Херцеговине заједно са муслиманима овог краја дигло се против аустроугарске окупационе власти. До тог момента тихо је врило народно незадовољство под туђинском окупацијом, а доношењем закона о обавезном служењу војног рока за све пунољетне мушкарце револт је кулминирао - навела је Глигорићева, додајући да је устанак је угушен у априлу 1882. године великом војном силом без било чије помоћи, мада су устаници још неколико мјесеци наставили герилски начин борбе.

Она је истакла да је Улошки устанак показао да се невесињски крај није уморио од ратова и да је увијек био спреман да пролије властиту крв за општу патриотску ствар.

Свечаност је завршена уз трпезу љубави и пријатељске разговоре.

Коментари 0
Повезане вијести
Светa литургијa и помен у селу Романи код Улога (ФОТО) Светa литургијa и помен у селу Романи код Улога (ФОТО)
Данас Мала Госпојина Данас Мала Госпојина
Сутра Мала Госпојина Сутра Мала Госпојина
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    5h 1m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    23h 23m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    20h 31m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    23h 37m
    2
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    19h 45m
    0