Duško Bošković: Naš „Bezsmrtni puk“

18.05.2020. 12:44
2
IZVOR: Katera

Svake godine Moskvom prolazi „Besmrtni puk“ potomaka poginulih u Drugom svjetskom ratu za oslobađanje SSSR-a od njemačke okupacije. Stidljivo se i na našim ulicama odnedavno počinju organizovati ovakvi hodovi. I dok Rusi ne prave problem oko ikonografije i sasvim otvoreno nose pobjedničko znamenje, crvenu petokraku, srp i čekić, Srbi se snebivaju da učine isto. Kao da je neka druga ideologija stradavala, a ne prvenstveno komunisti kao vođe i vezivno tkivo oslobodilačkog partizanskog pokreta sveslavjanskog svijeta. Komuniste su proganjali svi, počev od kraljevine Jugoslavije, pa do vojske NDH i  kapitulirane i regularne vojske u okupacionoj zoni Srbije.  

Po ugledu na ovaj događaj u Ruskoj Federaciji predlažem da se napravi na našim ulicama nešto slično „Besmrtnom puku“, ali da hodaju potomci pobijenih prvenstveno u sistemu koncentracionih logora od kojih je najpoznatiji Jasenovac u ND Hrvatskoj. Kako su u tom sistemu logora utamanjivane cijele porodice i sela, često nikoga neće ni biti da u sjećanje na njih hoda ulicama gradova, pa se taj bezsmrtni puk treba proširiti ne samo na potomke nego i na sve koji ne žele da se ovo stravično stradanje Srba zaboravi.

U pozadini da se sviraju pjesme nastale u tom periodu stradavanja kao npr. „Bilećanka“ i obavezno „Đurđevdan“ kao simbol stradanja sarajevskih Srba kao i druge prigodne pjesme iz tog vremena i nastale kasnije povodom ovih događaja. I dati ovom hodu sjećanja neko drugo ime, „Bezsmrtni puk“ je samo radni naslov, pošto je puk nekako više vezan za vojničke formacije, a u NDH koncentracionim logorima uglavnom je stradavalo civilno stanovništvo, pa i naziv treba da bude asocijativan na civilstvo, a ne na vojnikovanje.

I naravno da svako ko ima slike pobijenih da ih i nosi baš kao što to rade u Rusiji svake godine 9. maja. Ja ću da nosim dvije slike svojih stričeva Dušana i Voje.

Dušan je uhapšen 1941. godine u Sarajevu i ubijen u logoru Jadovno, uhapšen je kao komunista koji se uključio u oslobađanje svoje države Jugoslavije i u sjećanje na njega sam dobio ime. Na slici nosi crnu traku kao sjećanje na ubijenog brata Iliju, člana „Sokolskog pokreta“ kojeg su u Mostaru na smrt pretukli ljotićevci 1940. godine za  prvomajski uranak.

Vojo je 1942. godine u Sarajevu kao službenik Drinske banovine odveden sa posla, i odveden u Jasenovac gdje je ubijen. Tijela im nikada nisu nađena, a njihov grob stoji prazan kao sjećanje da su postojali. Zato je potrebno obilježavanje hodom sličnim „Besmrtnom puku“, kako bi se održalo sjećanje na one na čije postojanje smo mi kao narod sve više skloni da zaboravljamo.

Slika

 

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Bošković 25.03.2021. 13:27
    Vidi se da nisi ni čitao tekst, a ako jesi onda ga nisi ni trebao čitati jer ga nisi shvatio. Ne trebaju Srbima protivnici, sami smo sebi najveći neprijatelji.
  • Generic placeholder image
    Čule 09.11.2020. 12:54
    Tzv. Besmrtni puk je simbol jednog totalitarizma i obračun na političkim protivnicima. Danas se na mala vrata pokušavaju preko njega podvaliti ideje novog Jugoslavenstva. Oktobra 1944. u Beogradu i Srbiji je ubijeno mnogo nevinih ljudi koji nisu izdajnici
Povezane vijesti
Pisma čitalaca: Otkaz nakon 8 dana bolovanja i 3 mjeseca bez plate Pisma čitalaca: Otkaz nakon 8 dana bolovanja i 3 mjeseca bez plate
Pisma čitalaca: Zar postoji linija razgraničenja kada treba pomoći ljudima u nevolji? Pisma čitalaca: Zar postoji linija razgraničenja kada treba pomoći ljudima u nevolji?
Pisma čitalaca: Stanovnici naselja Luke uskoro neće moći prići svojim kućama Pisma čitalaca: Stanovnici naselja Luke uskoro neće moći prići svojim kućama
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    7h 58m
    0
  • Krađa u Palama
    6h 16m
    0
  • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
    20h 35m
    2
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    2h 43m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    5h 31m
    0